Een groep ontwikkelaars heeft samengewerkt om open source mobiele projecten onder een dak te brengen om een volledig open source mobiel kader te creëren.

Het Linux-gebaseerde Android-besturingssysteem kan de smartphone-space domineren, maar er zijn veel Linux-gebruikers die een mobiel besturingssysteem willen dat dichter bij de desktop-Linux-ervaring ligt en  waar men traditionele Linux-hulpprogramma’s en hulpprogramma’s kunnen gebruiken.

Veel open source bedrijven hebben het geprobeerd. Mozilla had Firefox OS, Jolla had Sailfish OS en Canonical verscheept sommige apparaten met Ubuntu mobiel erop. Maar het is er bij niet een gelukt. De code die zij hebben gecreëerd leeft op en sommige gepassioneerde mensen hebben deze projecten overgenomen om levensvatbare alternatieven voor Android en iOS te creëren.

Nu is er een groep open source ontwikkelaars die een nieuw project genaamd Project Halium hebben aangemaakt om een gemeenschappelijke basis te creëren voor deze open source mobiele projecten.Het doel van de groep is om een kader te creëren waarmee verschillende projecten kunnen samenwerken, componenten kunnen worden samenvoegt en het mobiele platform opbouwen dat zij willen, zei Bhushan Shah, een van de oprichters van het project.

Halium kijkt naar de componenten die onder deze projecten voorkomen, zei Shah. “Momenteel verdelingen zoals AsteroidOS, LuneOS, Mer, Plasma Mobile, SailfishOS en Ubuntu Touch hebben één ding gemeen dat ze de libhybris gebruiken om met de androidbinaire blobs te communiceren en ook verschillende android-daemons te gebruiken met behulp van verschillende methoden. En er is veel fragmentatie over hoe deze taak wordt behandeld, hoewel deze onderdelen niet anders moeten zijn, omdat hun essentiële doel is om gebruik te maken van android-binaire blobs

Halium streeft ernaar om deze gemeenschappelijke componenten onder één dak te brengen, zodat ontwikkelaars van verschillende projecten samenwerken op een gemeenschappelijke basis. De kern van het Halium-kader is de Linux kernel, Android HAL (hardware abstraction layer) en libhybris.
Halium is geen mobiele distributie. Het biedt eerder de bouwstenen die anderen kunnen samenstellen om hun distributie te creëren.

Het eerste doel van de groep is het creëren van een werkend prototype / proof of concept met behulp van Google’s Nexus 5, zodat ze meer ontwikkelaars kunnen aantrekken, zei Shah. Een werkend prototype zal het team ook toelaten om open source-organisaties te benaderen voor financiering.

Halium mag wellicht de volgende Android niet maken, maar het is ook niet zo verschillend van wat Red Hat heeft gedaan met Fedora. Als Halium erin slaagt om die diverse mobiele OS-projecten samen te brengen en het lukt hen  om een gemeenschappelijk platform te creëren, dan zou het wel heel goed een levensvatbaar alternatief kunnen zijn voor Android en iOS.