65 procent van de applicaties die op dit moment worden ontwikkeld voor Internet of Things-toepassingen (IoT) leveren geld op. In 2018 zal dat percentage gegroeid zijn naar tachtig procent. Dat voorspellen app-ontwikkelaars. Op dit moment is de vraag naar apps voor smart homes, wearables, automotive en sport het grootst. Die voorlopers zullen op termijn worden ingehaald door het aantal IoT-apps dat wordt ontwikkeld voor toepassingen in de gezondheidszorg, automotive en bij smart city’s.

Dat is de uitkomst van marktonderzoek onder 675 app-ontwikkelaars dat in samenwerking met Harbor Research is uitgevoerd door softwarebedrijf Progress. 45 procent van de ondervraagde applicatieontwikkelaars ontwikkelt momenteel IoT-apps. In de VS is het percentage van ontwikkelaars van IoT- apps het hoogst (58 procent), gevolgd door Nederland (50 procent) en Duitsland (43 procent).

In reactie op de vraag welke markten het belangrijkste zijn voor het ontwikkelen van IoT-apps, geven respondenten aan dat toepassingen in en rond het huis , zogenoemde smart homes (19 procent), draagbare apparatuur (wearables) zoals polsbanden (13 procent), automotive (11 procent) en sport/ fitness (11 procent) de belangrijkste markten zijn. Zij geven bovendien aan dat deze sectoren de meeste inkomsten genereren uit IoT-apps. De overheidssector staat helemaal onderaan de lijst met 4 procent.

 

Binnen drie tot vijf jaar verwachten de applicatieontwikkelaars een kentering waardoor de zorg (14 procent), smart cities (13 procent) en automotive (12 procent) de drie belangrijkste sectoren worden voor het ontwikkelen van IoT-apps.

Ook de publieke sector gaat meer IoT-apps ontwikkelen en komt op gelijke hoogte te staan als de wearables-markt die op dit moment erg populair is (allebei 8 procent).

Android

 

De ondervraagde applicatieontwikkelaars gaven aan dat Android het beste besturingssysteem biedt voor het ontwikkelen van apps voor IoT-apparaten (29 procent), gevolgd door Windows (24 procent), Linux (21 procent) en iOS (16 procent).

Java blijkt het meest populaire ontwikkelplatform of -taal te zijn om data te verzamelen en te integreren vanaf de server (55 procent), gevolgd door php (17 procent) en Node.js (12 procent). Zo’n 40 procent van alle respondenten maakt altijd of meestal gebruik van een Rapid Application Development-tool (RAD) om apps te bouwen. Zij bouwen applicaties dus niet meer van de grond af op. Dit is volgens de onderzoekers een belangrijke verandering ten aanzien van de traditionele benaderingen van applicatieontwikkeling.

privacy

 

Ontwikkelaars wereldwijd delen de opvatting dat beveiliging en persoonlijke privacy, databeveiliging en bescherming tegen een aanvallen van kwaadwillenden topprioriteiten zijn bij het ontwerpen en implementeren van applicaties. Ook integratie en databeheer worden genoemd. Ze benadrukken dat het overtuigen van klanten een belangrijke rol speelt om de winstgevendheid van IoT-apps te vergroten.