Ik zie de wereld graag in zwart-wit; 50 tinten grijs is aan mij niet zo besteed. Zwart en wit bieden een mooi model op basis waarvan je dingen kunt categoriseren en dan komt die nuance later nog wel eens. Zo gaat het wat mij betreft ook met open source, een wereld die bestaat uit hippies en pakken.

In principe is open source een jaren zestig-hippiebeweging. Ik was laatst te gast op een school waar ik een paar lezingen hield voor ICT-beheerstudenten en daar bleek het duidelijk: het meest enthousiaste publiek was gekleed in het zwart, met geek T-shirts en lange haren, en het duidelijk meer kritische publiek had een wat hoger tennisclubgehalte. Voor de liefhebbers: ik was zelf volledig in het zwart gekleed – hippie dus. Het hippiekarakter van open source is een essentieel karakter van de open source-beweging, denk ik. De mensen die ermee bezig zijn, zijn ermee bezig omdat ze vanuit eigen enthousiasme iets moois willen maken. En daarbij hebben ze in wezen kaka aan wat de rest van de wereld ervan denkt. Juist dat hippiedom is essentieel, want deze langharige programmeurs worden niet geremd door targets, deadlines en wat voor belemmerende factoren dan ook. Het enige wat ze drijft, is de intentie iets te maken wat werkt. Omdat het cool is, omdat het mooi is, omdat ze de wereld ermee verbeteren of wat dan ook.

Deadlines
De intrinsieke hippiemotivatie van de open source-community is de essentie van haar kracht. Immers, in de wereld van software en pakken spelen deadlines en targets vaak de hoofdrol, who cares of het product helemaal af is, zolang de deadline maar wordt gehaald en die bugs, tsja dat komt later nog wel eens. Er moet geld worden verdiend, immers. En om geld te verdienen moet je een pak aan. Het interessante is dat de werelden van hippies en pakken in zekere mate samenkomen. Dan krijg je iemand die helemaal in het zwart is gekleed en daar een colbert bij aandoet (ook zwart natuurlijk). Want uiteindelijk heeft ook de open source-beweging geld nodig, want ook hippies moeten eten en hypotheken betalen. Het ergste wat een open sourcehippie kan gebeuren, is dat hij zijn joint en pizza inruilt voor hardloopschoenen en salade, omdat hij wordt ontdekt en succes krijgt. Dan komt hij in aanraking met de wereld van de pakken en het geld. Dan loop je het risico dat de idealen van vroeger worden ingeruild voor de targets en euro’s en dan worden prioriteiten ineens op een totaal andere wijze ingevuld. Niets geen community, hypotheken en andere persoonlijke verplichtingen en dan kun je meemaken dat zo’n gast even langs rent op een goede open source-bijeenkomst (overigens vaak gesponsord door pakken), zijn ding doet en zonder ook maar een moment aandacht te hebben voor de community doorrent naar de volgende pakken die op hem zitten te wachten. Wat overigens ook best een burgerlijk gezinnetje thuis kan worden.

Niets aan te doen
Het is een soort wetmatigheid dat iedereen die van open source zijn leven maakt, hier vroeger of later aan ten prooi valt. Ik denk dat er niet echt iets aan te doen is. Grijze haren hou je uiteindelijk ook niet tegen. Wat wel belangrijk is, is hoe je ermee omgaat: vergeet vooral je roots niet!
Als open source-hippie een pak aantrekken is oké, als open source-hippie een gezin krijgen en geld verdienen is ook oké. Maar koop vooral geen BMW en neem jezelf niet al te serieus, want na jou komt een nieuwe generatie open source-hippies die vooral worden gemotiveerd in wat ze zijn en in hun attitude jegens open source-software en de wereld in het algemeen. Want als de oude generatie in open source alleen maar uitstraalt dat het om geld gaat in de open source-wereld, waarom zouden jonge IT’ers dan überhaupt nog interesse hebben in open source en niet direct bezig gaan met Microsoft, Oracle of Apple? Ook met je colbertje over je zwarte T-shirt moet je gewoon af en toe nog de tijd nemen samen te zitten met wat je vroeger was: de hippies van de open sourcecommunity, want die maken uiteindelijk open source tot het succes dat het is.

 

Sander van Vugt is onafhankelijk Linux-trainer, consultant en auteur, gespecialiseerd in high availability, performance en SELinux. mail@sandervanvugt.nl