Het bedrijf Purism heeft zijn financieringsdoel voor de Librem 15-laptop behaald op CrowdSupply. De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk onderdelen van de high-end laptop opensource houden. De eerste 500 exemplaren gaan in productie.

Purism begon zijn crowdfundingactie in november en vorige week werd het doel van 250.000 dollar, omgerekend 222.000 euro, behaald. Inmiddels staat de teller op 318.000 dollar. Dat betekent dat het bedrijf de eerste productieronde van 500 laptops in gang kan zetten. In april moeten de eerste systemen geleverd worden.

De Librem 15 is een laptop met 15,6″-scherm dat van een resolutie van 1920×1080 pixels of 3840×2160 beeldpunten voorzien kan worden. De processor is een Core i7-4770HQ met Iris Pro Graphics 5200-gpu. Verder rust Purism het model optioneel uit met maximaal 32GB ram en kan er maximaal voor 1TB ssd-opslag gekozen worden. De dikte bedraagt 22mm en het gewicht van de laptop is 2 kilo.

Het bijzondere aan de laptop is dat deze over zoveel mogelijk ‘vrije’ en opensourcesoftware beschikt. Zo is het besturingssysteem het op Trisquel gebaseerde Purism GNU/Linux. De makers claimen de hardware zo gekozen te hebben dat geen binary blobs, oftewel drivers waarvan de broncode niet openbaar is, nodig zijn in de kernel en er worden alleen applicaties voorgeïnstalleerd die de privacy respecteren en waarvan de broncode openbaar is. Daarnaast worden alle hardware-onderdelen makkelijk verwisselbaar.

De eerste versies van de laptop gaan over 4GB ram en een hdd met opslagcapaciteit van 500GB beschikken; Purism verkoopt deze early bird-modellen voor 1849 dollar, omgerekend en met btw zou dat neerkomen op 1990 euro.

Overigens is nog niet alle software als ‘vrij’ te beschouwen. Hoewel de bootloader opensource is, bevat het bios nog Intels fsp. Deze binary blob is echter niet ondertekend, wat de weg opent naar vervanging voor een vrij bios.

bron: tweakers.nl