De toekomst van bedrijfssoftware behoort toe aan Open Sourcetechnologieën. Binnenkort zal het gebruik van die technologie het imago van bedrijven zelfs gaan bepalen.

Open Sourcetechnologie lijkt de nieuwe graal te zijn voor de geloofwaardigheid van bedrijven. Red Hat, wereldwijd marktleider op het gebied van Open Source solutions, toonde vorige week nog de mogelijkheden van nieuwe toepassingen op zijn conferentie. Na Linux lijkt dit bedrijf nu immers ook andere platformen te gaan veroveren.

 

IBM en Google hebben zich samen met enkele andere bedrijven reeds achter een initiatief geschaard met de naam Docker, een project waarbij toepassingen in een digitale container kunnen worden geplaatst en verplaatst. Ook Apple liet zich recent opmerken op het Open Sourceterrein toen het Swift vrijgaf aan de wereld.

 

Open Sourcetechnologie stijgt op deze manier snel qua belangrijkheid. De toenemende interesse van bedrijven komt vooral vanwege het feit dat zij op termijn niet willen ingesloten worden door de gesloten alternatieven. Bedrijven als Microsoft, EMC en VMware zien zich almaar meer genoodzaakt om minstens een deel Open Source software te integreren in hun pakketten.

Het valt echter nog af te wachten of Open Source echt de toekomst is, dan wel een hype. Bedrijven als Red Hat en VMware hebben een ruime geschiedenis op dit gebied en zullen wel weten te overleven, maar voor de vanouds gesloten bedrijven wordt het aanpassen of mislukken.