Zoals verwacht beëindigt Red Hat de ondersteuning van CentOS Linux 8 op 31 december 2021. Wat nu?

Het einde van CentOS 8 Linux was al een tijdje in zicht, en de dag is nu eindelijk aangebroken. Op 31 december 2021 bereikt Red Hat ‘s CentOS Linux 8 End Of Life (EOL) . Aangezien dat precies in het hart van de feestdagen valt, zal Red Hat de zero-day-ondersteuning van CentOS Linux 8 verlengen tot 31 januari 2022. Er zal inderdaad nog een laatste CentOS Linux 8-release zijn – misschien zelfs na de officiële EOL van CentOS 8. Daarna is het allemaal voorbij voor CentOS Linux. 

Nou zou je CentOS Stream kunnen proberen, maar het is niet hetzelfde. Classic CentOS was een Red Hat Enterprise Linux (RHEL) -kloon. CentOS Stream loopt echter net voor op een huidige RHEL – release. Met andere woorden, CentOS zal niet langer een stabiele puntdistributie zijn, maar een Linux-distributie met rollende release.

Waarom is dat zo erg? Jarenlang gebruikten ervaren Linux-gebruikers CentOS voor hun Linux-server. De overgrote meerderheid van web- en serverhostingbedrijven bood CentOS aan als hun standaardbesturingssysteem.

Naast kleine bedrijven, zoals MongoDB ‘s evangelist Matt Asay opmerkt, “vertelde IBM’s adviespraktijk… jarenlang zijn klanten om ‘gewoon CentOS te gebruiken’. Europese modemerken die het nooit zouden dulden dat iemand een namaak van hun extreem dure tassen verkoopt, draaien op CentOS. De hele telecominfrastructuur van China draait op CentOS. (Ja, echt waar.) Facebook is ook gebaseerd op CentOS.’

Topbedrijven die afhankelijk zijn geweest van CentOS Linux zijn Disney, GoDaddy, RackSpace, Toyota en Verizon. Andere belangrijke technologiebedrijven bouwen producten rond CentOS. Deze omvatten GE, Riverbed, F5, Juniper en Fortinet.

CentOS was ooit overal. Nu is het tijd voor verandering.
Toegegeven, de vorige CentOS-versie, CentOS 7, wordt ondersteund tot 30 juni 2024. Maar als je de meest up-to-date RHEL-kloon wilt, dan heb je snel pech.

Wat nu?

Allereerst kun je niet zomaar overschakelen naar CentOS Stream. Red Hat CTO Chris Wright kwam meteen naar buiten en zei: “CentOS Stream is geen vervanging voor CentOS Linux.” Hij heeft gelijk. Red Hat ziet CentOS Stream als een DevOps- vriendelijke, continue integratie en continue levering (CI/CD) Linux. Dat is geweldig voor ontwikkelaars — niet zo geweldig voor bedrijven die een stabiele RHEL-compatibele Linux-server of virtuele machine (VM) willen.

Dus hier zijn uw keuzes:

Almalinux
Jarenlang was CentOS Linux geliefd bij Linux-vaardige systeembeheerders. Ze konden het gebruiken en alle RHEL’s krijgen zonder te betalen voor ondersteuning, tenzij ze echt, echt hulp nodig hadden. Nu maakt CloudLinux, een oude CentOS-supporter, hetzelfde model opnieuw om zijn RHEL-kloon, AlmaLinux, te ondersteunen.

AlmaLinux is een solide RHEL-kloon. Net als zijn vijand, Rocky Linux, loopt AlmaLinux in de pas met RHEL. De nieuwste versie van AlmaLinux is bijvoorbeeld AlmaLinux 8.5, wat een exacte kopie is van RHEL 8.5.

De AlmaLinux Foundation, de non-profit achter AlmaLinux, werkt ook aan het open-source Elevate Project. Dit is een poging om migratie tussen belangrijke versies van RHEL-derivaten mogelijk te maken. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig van CentOS 7.x naar een RHEL 8.x-kloon overstappen.

Elevate doet dit door het Leapp-framework van Red Hat te combineren met een door de community gemaakte bibliotheek en service voor de vereiste metadataset voor migratie. Met deze service, Package Evolution Service (PES), kunt u nieuwe datasets voor pakketten downloaden, aanpassen en indienen. Gebruikers en beheerders kunnen beide PES gebruiken om migraties soepel en gemakkelijk te laten verlopen.

CloudLinux biedt ondersteuning op meerdere niveaus voor AlmaLinux, waaronder regelmatige patches en updates voor Linux-kernel- en kernpakketten, service-level agreements (SLA’s) voor het leveren van patches en 24/7 ondersteuning bij incidenten. Daarnaast biedt Perforce ook commerciële ondersteuning voor AlmaLinux en Rocky Linux.

Amazone Linux
Amazon Web Services (AWS)‘s nieuwste huismerk Linux, Amazon Linux AMI 3.0 – dat draait op de Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) – is nu gebaseerd op Fedora, de Linux-gemeenschap van Red Hat.

Ja, Fedora is de Linux-bèta van de gemeenschap voor RHEL, maar AWS verzekert gebruikers dat Amazon Linux 3 de knieën van de bijen is.

Het wordt vooraf geïnstalleerd met veel AWS API-tools en CloudInit. CloudInit maakt het mogelijk om instantieconfiguratieacties door te geven aan instanties bij het opstarten via de EC2-gebruikersgegevensvelden. Hiermee kunt u Amazon EC2-instanties op afstand configureren.

De Amazon Linux AMI wordt gratis verstrekt aan Amazon EC2-gebruikers. Als je je CentOS-servers al op AWS draait, bekijk dan Amazon Linux 3.0 eens. Het is misschien wel uw gemakkelijkste en goedkoopste alternatief.

Centos 8 met Cloudlinux-ondersteuning
Als je bij CentOS 8 Linux wilt blijven, heeft CloudLinux, een bedrijf met jarenlange ervaring met CentOS, een deal voor je: CloudLinux TuxCare Extended Lifecycle.

Serviceaanbiedingen omvatten 24/7 ondersteuning en updates voor systeemcomponenten op Linux-besturingssystemen die niet langer worden ondersteund door hun oorspronkelijke leverancier. CentOS 8 is een aanvulling op TuxCare’s Extended Lifecycle Support die anders verouderde Linux-distributies dekt, zoals CentOS 6 en Oracle 6.

De prijzen van de CentOS 8 TuxCare Extended Lifecycle Support-service beginnen bij $ 4,50 per systeem per maand en live patching-services beginnen vanaf $ 3,95 per systeem per maand. Een jaarabonnement is beschikbaar met korting en er worden volumekortingen gegeven op 1K, 5K en 10K+ licentielagen.

CloudLinux-besturingssysteem
Een andere RHEL-kloon, CloudLinux, heeft een bedrijf gemaakt door RHEL- en CentOS-code te gebruiken en het resulterende besturingssysteem te verfijnen tot een krachtige, lichtgewicht server voor multi-tenant web- en serverhostingbedrijven. Ze doen het al sinds 2010, en ze zijn er goed in. Ik heb zelf CloudLinux OS gebruikt en het werkt goed.

CloudLinux biedt een script om bestaande CentOS-servers te converteren zonder klantconfiguraties of gegevenswijzigingen naar CloudLinux OS. Een enkele serverlicentie kost $ 168 per jaar. Kies je voor meerdere servers, dan daalt de licentieprijs per instance.

HPE Clearos
Heeft u een klein bedrijf dat vertrouwt op CentOS op HPE ProLiant-servers? Er staat al een CentOS/RHEL-compatibele Linux voor je klaar: HPE ClearOS.

Het belangrijkste verkoopargument van HPE voor ClearOS is dat het MKB hiermee een HPE Linux-server heeft die direct uit de doos kan worden gebruikt. Het komt in drie versies: een gratis; een thuiseditie die $ 36 per jaar kost; en een zakelijke editie die begint bij $ 108 per jaar.

Als je al geïnvesteerd hebt in HPE en je bent geen Linux-expert, dan is ClearOS een uitstekende keuze. Ik (en ik ken veel andere MKB-gebruikers) vind het prettig om maar één bedrijf te hebben voor zowel onze hardware- als softwareondersteuning.

Oracle Linux
Vijftien jaar geleden introduceerde Oracle zijn “eigen” Linux. Ik plaats “eigen” tussen aanhalingstekens omdat Oracle Linux altijd een kopie van RHEL is geweest. Dat is nu geen slechte zaak voor CentOS-gebruikers. Maar onthoud dat Oracle nog nooit zo open-sourcevriendelijk is geweest — vraag het maar aan OpenSolaris- fans.

Hoewel Oracle Linux bijna een exacte RHEL-kloon is, heeft het enkele verschillen. U zult enkele verschillen vinden in Glibc, OpenSSL en andere componenten. Dus als je precies nodig hebt wat er in RHEL staat, moet je ergens anders kijken.

Toch zag Oracle zijn kans schoon om eindelijk wat gebruikers te krijgen voor zijn niet erg populaire Oracle Linux door snel scripts te introduceren, die je snel en automatisch van CentOS 6, 7 of 8 naar Oracle Linux zullen overzetten. Het ondersteunt, veelzeggend, geen portering van CentOS Stream.

Ik heb het zelf getest en ik heb de CentOS 6- en 7-servers gemakkelijk naar Oracle Linux verplaatst. Als u Spacewalk of Foreman gebruikt om uw CentOS-servers te beheren, kunt u deze scripts echter niet gebruiken.

Oracle belooft dat Oracle Linux, broncode en binaire bestanden gratis zullen blijven. Als je ondersteuning wilt, kost dat je geld. Jaarlijkse Oracle Linux-ondersteuning brengt u $ 1.199 in rekening.

Red Hat Enterprise Linux
Ik weet dat de meesten van jullie zijn afgekeurd bij Red Hat, maar laten we eerlijk zijn. Als u een plug-and-play-alternatief voor CentOS wilt, wordt het niet beter. Nu kun je schreeuwen en vloeken wat je wilt, maar als je bedrijf afhankelijk is van CentOS en je je de tijd en moeite niet kunt veroorloven om naar een ander platform te verhuizen, is RHEL misschien de beste keuze.

RHEL-serverprijzen beginnen bij $ 349 zonder ondersteuning. Met standaardondersteuning beginnen de RHEL-serverprijzen bij $ 799.

Rocky Linux
CentOS had een lange, succesvolle geschiedenis voordat Red Hat CentOS in 2014 overnam. Nog geen 10 jaar lang was CentOS een grote onafhankelijke Linux-serverdistributie. Dat kwam niet in de laatste plaats door het harde werk dat mede-oprichters Greg Kurtzer en Rocky McGough in CentOS hebben gestoken. McGough is overleden, maar Kurtzer leeft voort en is begonnen met een nieuwe RHEL/CoreOS-vork ter ere van Rocky: Rocky Linux.

Rocky Linux is, net als het pre-Red Hat CentOS, een gratis, community-based server-georiënteerde Linux. Deze RHEL-kloon volgt RHEL zeer nauwkeurig. Bijvoorbeeld, RHEL 8.5, werd uitgebracht in november 2021, en Rocky Linux 8.5 volgde direct op zijn hielen een paar dagen later.

Rocky Linux is gratis. Als je ondersteuning nodig hebt, kan het bedrijf van Kurtzer, CIQ, ook bekend als Ctrl IQ, je helpen.

Ubuntu
Canonical‘s Ubuntu behoeft geen introductie. Het is erg populair op desktops, servers en de cloud. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een merknaamschakelaar, trekt Ubuntu nu al de aandacht. Debian, hoewel ook populair, is de directe voorouder van Ubuntu, maar er is geen bedrijfsondersteuning voor. Als u al een Debian-expert bent, blijf deze dan zeker gebruiken. Maar als u dat niet bent, is Ubuntu een betere keuze.

Maar Ubuntu heeft één groot probleem: het is geen RHEL-relatie. Het komt uit de Debian Linux-stamboom. Het gebruikt ook veel softwarepakketten die CentOS niet gebruikt.

Kun je van CentOS naar Ubuntu gaan? Natuurlijk. Mensen doen het elke dag. Maar wanneer u naar Ubuntu verhuist, maakt u een grote stap. Met alle andere distro’s die ik heb genoemd, is het een kleinere stap.

Is het de moeite waard? Het hangt af van uw behoeften. Als u een groot bedrijf bent dat het zich kan veroorloven om uw interne apps over te zetten, of als u een kleiner bedrijf bent dat afhankelijk is van standaard Linux-, Apache-, MySQL-, PHP/Perl/Python (LAMP)-applicaties, ga dan naar Ubuntu. Als je dat niet bent, of je vertrouwt op veel CentOS-specifieke code, probeer dan een of meer van de bovenstaande Linux-distributies.

Net als CentOS gebruiken veel mensen Ubuntu zonder ondersteuning. Als u Ubuntu-ondersteuning nodig heeft, begint Ubuntu Advantage voor infrastructuur bij $ 225 voor essentiële ondersteuning voor een fysieke server en $ 75 voor een virtuele server.

Wat nu?

Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden. Persoonlijk, als iemand die al bijna 30 jaar met Linux werkt, zou ik geneigd zijn om voor AlmaLinux of Rocky Linux te gaan als ik een CentOS-gebruiker was, . Ze worden allebei ondersteund door goede mensen en als je de weg weet in de RHEL-distrofamilie, zul je het met beide prima doen.