Voor de Spaanse smartphonebouwer BQ is het Mobile World Congress in Barcelona letterlijk een  thuiswedstrijd. Het bedrijf toont op een relatief kleine stand ‘s werelds eerste smartphone die draait op het Ubuntu besturingssysteem, de BQ Aquaris E4.5.

Verstopt in een hal met vooral op B2B (Business to Business) stands staat de Spaanse smartphonebouwer BQ ook op het Mobile World Congress in Barcelona. Niet vreemd, het is immers een thuiswedstrijd voor het relatief jonge en nog piepkleine smartphonemerk. BQ heeft echter wel een primeur naar zich toe weten te trekken: Het bedrijf heeft ‘s werelds eerste smartphone die draait op het Ubuntu besturingssysteem uitgebracht, de BQ Aquaris E4.5.

BQ onderstreept tijdens het Mobile World Congress vooral de Europese oorsprong van de Aquaris E4.5 en zet zich daarmee duidelijk af tegen het geweld vanuit China waar het MWC mee wordt overspoeld. De BQ Aquaris E4.5 heeft volgens BQ een ‘Europees design’.

 Het Ubuntu smartphone besturingssysteem, waarop de BQ Aquaris E4.5 draait, is vooral ontwikkeld om te kunnen draaien op goedkopere smartphones. De BQ Aquaris E4.5 is dan ook zeker geen high-end product. Het toestel heeft een bescheiden beeldscherm van 4,5 inch maar is wel voorzien van een 8-megapixelcamera aan de achterzijde en een 5-megapixelcamera aan de voorzijde.

 

Onder de motorkap van de BQ Aquaris E4.5, zoals de eerste Ubuntu smartphone heet, draait een 1,3 GHz quad-core MediaTek processor, begeleid door 1 gigabyte werkgeheugen. Daarbij heeft het toestel 8 gigabyte aan interne opslagcapaciteit. Het toestel biedt standaard dual-sim ondersteuning.

Het Ubuntu besturingssysteem is al sinds jaar en dag bekend onder vooral ‘tech nerds’. Ubuntu is van oorsprong een alternatief – op Linux gebaseerd – besturingssysteem voor computers en laptops. Ubuntu gaat nu ook haar weg naar smartphones vinden. Door specifiek op het ‘mid-end segment’ te richten, een segment waarin momenteel de grootste hoeveelheden smartphones in om gaan, probeert Ubuntu ook voet aan de grond te krijgen in het smartphone segment.

Hoewel Ubuntu voor computers vooral door ‘tech nerds’ gebruikt wordt en werd, is de smartphone versie van Ubuntu juist voor een hele brede doelgroep bedoeld. Het besturingssysteem en interface is bewust eenvoudig gehouden, al biedt het (net als Android) uiteraard wel zeer geavanceerde mogelijkheden. Ubuntu heeft zelfs een eigen applicatiewinkel beschikbaar.

 

Ondanks dat BQ zich afzet tegen de sterke opkomst van Chinese smartphonemerken in Europa, gebruikt BQ wel dezelfde marketingstrategie als veel Chinese merken. Aangezien er (nog) geen grote hoeveelheden BQ Aquaris E4.5 toestellen beschikbaar zijn, wordt het toestel momenteel enkel aangeboden in zogenaamde ‘flash sales’. Op niet vooraf aangekondigde tijdstippen gaan een aantal toestellen in de verkoop via de website van BQ.

De BQ Aquaris E4.5 is alleen in en vanuit Europa te bestellen via de BQ website en kost 169,99 euro. Daarnaast wordt het toestel door vier Europese providers uitgebracht: het netwerk ‘3’ in Zweden, Amena in Spanje, GiffGaff in het Verenigd Koninkrijk en Portugal Telecom in Portugal.

bron: gsmhelpdesk.nl