Een hackersgroep is er in geslaagd om het besturingssysteem Linux te installeren op de Nintendo Switch-spelcomputer.

Een video van hackersgroep Fail0verflow op Twitter laat zien hoe de basisfuncties van Linux werken op Switch. Een hacker heeft bijvoorbeeld toegang tot een site in een webbrowser en het besturingssysteem reageert op de aanraking van het scherm.

Fail0verflow beweerde eerder een kwetsbaarheid te hebben gevonden in de Switch-software, die nu is gebruikt om Linux te installeren. Volgens het team kunnen software-updates niet worden gebruikt om de kloof te overbruggen.

Fail0verflow heeft zich tot nu toe vooral beziggehouden met de ontwikkeling van zogenaamde zelfgemaakte software. Door de Nintendo Switch-software openbaar toegankelijk te maken, hoopt de organisatie hobbyontwikkelaars de mogelijkheid te bieden om hun eigen games en applicaties te maken.

Fail0verflow heeft de installatiemethode gedeeld op GitHub. Dus andere mensen kunnen Linux op dezelfde manier installeren.

Piraterij

In het verleden zijn de gameconsoles van Nintendo vaak gehackt. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf software-updates uitgebracht om kraakmethoden te voorkomen. Het gamebedrijf maakt zich zorgen dat hackers worden gebruikt om illegaal gedownloade games te spelen.

Vorig jaar won Nintendo een rechtszaak tegen Go Cyber ​​Shoping, een bedrijf dat accessoires verkoopt om illegaal verkregen games te spelen. De webwinkel moest een boete betalen van 12,76 miljoen Canadese dollar. Omgezet is dit ongeveer 9 miljoen euro.

In 2010 verbood een Nederlandse rechtbank de verkoop van zogenaamde R4-flashgeheugenkaarten. Deze kunnen worden gebruikt om illegaal gedownloade spellen op Nintendo DS te spelen.

 

Bron: NU.nl