Hacker kR105 heeft een functionele dlclose-exploit online gezet, waarmee het mogelijk wordt om zelfgemaakte code te gebruiken op een PlayStation 4 met firmware 1.76. Ook heeft hij de nodige bestanden online gezet om Linux te draaien op de console.

De exploit was al langer bekend, maar bleek erg onstabiel. In de nieuwste versie lijkt dit te zijn opgelost en in kR105s versie van de exploit zit dan ook een werkende root, sandbox escape en jailbreak. Wel blijft het zo dat het alleen werkt op PlayStation 4’s met firmware 1.76 of ouder. In nieuwere versies is de exploit namelijk niet meer mogelijk.

Verder levert de hacker een update voor de PlayStation 4 Playground-software, waarmee het mogelijk wordt voor mensen om Linux te starten zonder dat ze daar zelf een loader voor moeten schrijven. Hiervoor heeft een gebruiker een usb-stick met een aantal bestanden nodig die op Github vrij beschikbaar zijn. Ook levert kR105 een distro van Linux voor de PlayStation 4, zodat geïnteresseerden niet zelf een versie hoeven samen te stellen.

De exploit die gebruikt wordt om Linux op de console te draaien is vermoedelijk dezelfde exploit die de hackersgroep fail0verflow in januari dit jaar al gebruikte tijdens de Chaos Computer Conference. De groep toonde daar een werkende Linux-kernel op de PlayStation 4, en gaf ook hun PS4-fork van de Linux-kernel vrij. Dit maakte het voor mensen echter niet meteen mogelijk om Linux te draaien op een PS4, want de hackers maakten niet bekend welke exploit ze hadden gebruikt.

bron: www.tweakers.net