Medio volgend jaar stopt Google met het aanbieden van Chrome-apps op computers die draaien op Mac OS, Windows of Linux. Volgens de internetgigant zijn de apps niet meer noodzakelijk en worden ze door slechts één procent van de pc-gebruikers actief gebruikt. Chromebooks blijven wel ondersteuning bieden voor Chrome-apps.

 

Geen Chrome-apps meer op niet-Chromebooks

Met Chrome-apps kunnen gebruikers van Windows, Mac OS en Linux onder meer apps offline gebruiken en notificaties ontvangen. Diverse Google-diensten hebben zo’n app, en ook externe partijen als Wunderlist en Pocket bieden ze aan. Maar dat gaat veranderen, zo laat Google weten aan The Verge. 

Later dit jaar komen nieuwe Chrome-apps alleen nog uit voor Chromebooks, en niet meer voor andere besturingssystemen. Bestaande apps kunnen wel worden gebruikt en geüpdatet, maar medio 2017 gaat de Chrome Web Store de apps niet meer tonen op Windows, Mac OS en Linux. En begin 2018 wordt definitief de stekker eruit getrokken, dan werken de apps niet meer. Alleen Chrome OS-gebruikers houden in de ‘nabije toekomst’ de beschikking over Chrome-apps. Volgens Google krijgen de apps zelfs een ‘belangrijke rol’ op het besturingssysteem, maar details zijn onbekend. Het bedrijf is momenteel bezig om geselecteerde Chromebooks te voorzien van de Play Store zodat ze Android-apps kunnen draaien, dus daar heeft het waarschijnlijk mee te maken.

Android-apps op Chromebook

Chrome-apps worden maar weinig gebruikt

Voor wie zich (terecht) afvraagt waarom Google stopt met het aanbieden van Chrome-apps op alternatieve besturingssystemen: de internetgigant vindt ze niet meer nodig. De afgelopen jaren is het internet volwassener geworden en kunnen websites notificaties sturen, en diensten offline gebruikt worden. De Chrome-apps worden daarom nog maar weinig gebruikt, slechts door zo’n één procent van eigenaren met een computer die draait op Windows, Mac OS of Linux. Hoor jij daarbij?