Af en toe wil je misschien snel een notitie maken om iets niet te vergeten: een url, de titel van een boek, een bedrag dat je aan iemand moet terugbetalen, enz. Dat kan in een eenvoudig tekstbestand, maar er bestaan ook tools die je leven gemakkelijker maken. Wij hebben er drie verschillende getest: Tomboy, RedNotebook en Zim.

Tomboy is standaard aanwezig in Linux Mint en vind je onder het Hulpmiddelen-menu. Na het opstarten, toont Tomboy je twee notities met een korte uitleg over hoe je notities aanmaakt. Eén van de voordelen van Tomboy, in vergelijking met platte tekstbestanden, is dat je notities aan elkaar kunt koppelen. Zo navigeer je snel tussen verschillende notities, net zoals in HTML-pagina’s. Er zijn verschillende methodes om een nieuwe notitie te maken:

·         Via de sneltoets Ctrl-N;

·         Door een woord te selecteren in een bestaande notitie en op ‘Verwijzen’ te klikken. Tomboy maakt dan een nieuwe notitie aan met het geselecteerde woord als notitienaam;

·         Via het Tomboy-icoontje in het systeemvak.

Beperkte mogelijkheden

Binnen de notities beschik je over beperkte opmaakmogelijkheden. Je hebt de keuze uit vijf tekstgroottes en de opties vet, cursief, doorstreept, gemarkeerd en vaste breedte. Ook ongenummerde opsommingen zijn mogelijk, maar daar houdt het wel op. Op zich is dat geen probleem, want Tomboy bevat de meest essentiële mogelijkheden om je gedachten te structureren in overzichtelijke notities. Ook de zoekfunctie is handig. Die werkt namelijk over alle notities heen en stuurt je voor elke match meteen naar de exacte locatie in elke notitie. Vind je Tomboy toch wat rommelig, zodra je enkele tientallen notities hebt aangemaakt? Groepeer dan je notities in verschillende notitieboeken, die je via de linkerbalk van het zoekvenster beheert. Daarna kan je zoekopdrachten beperken tot één notitieboek én aparte sjablonen (de standaard inhoud van een nieuwe notitie) instellen voor elk notitieboek.

Tot slot willen we nog enkele geavanceerde mogelijkheden vermelden. Onder ‘Hulpmiddelen’ vind je een optie om je notities te exporteren als HTML-bestanden. De koppelingen tussen verschillende notities blijven daarbij zelfs bewaard. Dat is erg handig, want zo kan je gemakkelijk jouw notities delen met mensen die Tomboy niet gebruiken. En via Bewerken > Voorkeuren > Synchronisatie synchroniseer je jouw notities via bijvoorbeeld WebDAV of SSH met een remote server. Op die manier deel je jouw notities tussen verschillende computers, bijvoorbeeld je laptop van het werk en je PC thuis. Vergeet ook niet om Tomboy automatisch op te starten na het inloggen op je PC (via Voorkeuren > Opstarttoepassingen).

RedNotebook

Na installatie vind je RedNotebook terug in het Kantoor-menu en dat geeft meteen al het doel van het programma aan. Terwijl Tomboy het digitale alternatief is voor de bekende gele Post-it-notities, is RedNotebook eerder een uit de kluiten gewassen dagboek. Het programma leent zich dan ook uitstekend om notities bij te houden voor een langdurig project. Nieuwe notities voeg je toe door op een datum te klikken linksboven en vervolgens in het rechterscherm je tekst te typen. Ook hier zijn de opmaakmogelijkheden redelijk beperkt. Onder de knop ‘Opmaak’ vind je bijvoorbeeld opties om tekst vet, cursief of onderstreept te maken. Als sneltoetsen daarvoor gebruikt RedNotebook verschillende codes: //woord// zet het woord bijvoorbeeld cursief en **woord** vet. Dit principe ken je wellicht al van bijvoorbeeld Wikipedia en het laat je toe om erg snel tekst mét opmaak in te voeren. Ben je klaar met je notitie in te voeren, klik dan op ‘Voorbeeld weergeven’ om alle opmaakcodes te verbergen. Dat is ook de standaardweergave wanneer je oudere notities opent.

Organiseren

Hoewel de opmaakmogelijkheden voor tekst erg beperkt zijn, kan RedNotebook gelukkig ook andere inhoud weergeven. Via de knop ‘Invoegen’ voeg je afbeeldingen, links naar websites of links naar lokale bestanden toe aan je notities. Daardoor is RedNotebook prima geschikt om bijvoorbeeld een dagboek van een reis uit te schrijven. Foto’s voeg je meteen toe in RedNotebook en via links verwijs je naar websites met meer informatie of naar (lokale) videobestanden. RedNotebook beschikt over verschillende hulpmiddelen om notities terug te vinden: de kalender, het zoekveld eronder, labels en een woordenwolk. De labels gebruik je net zoals hashtags in Twitter: door een trefwoord voorafgegaan door het #-teken toe te voegen in een notitie. De woordenwolk wordt door RedNotebook zelf aangemaakt op basis van de meest voorkomende woorden in jouw notities.

Ook meerdere dagboeken bewerken, is geen probleem. Via het Dagboek-menu maak je een nieuw dagboek, bewaar je het huidige dagboek of open je een bestaand dagboek. Prettig is dat RedNotebook daarvoor geen eigenaardig formaat gebruikt, maar een map met één plat tekstbestand per maand. Wil je je dagboek uiteindelijk delen met anderen, dan zijn hiervoor verschillende opties. In de exporteer-assistent kies je het gewenste formaat (zoals platte tekst, HTML of PDF), het datumbereik en eventueel nog de gewenste notities (op basis van labels).

Zim

Dit programma vind je na installatie terug als Zim Desktop Wiki in het Hulpmiddelen-menu. Net zoals RedNotebook werkt ook Zim met notitieboeken op basis van directories met tekstbestanden. De eerste keer dat je Zim opstart, stelt het programma voor om een nieuw notitieboek Notes aan te maken. Links toont Zim een index (die aanvankelijk nog leeg is) en rechts de geselecteerde notitie. Nieuwe notities maak je aan zoals in Tomboy of in Mediawiki: selecteer een woord en klik op het link-icoontje of de sneltoets Ctrl-L. Zodra je op de nieuwe link klikt, maakt Zim een nieuwe notitie aan. Erg handig is dat je notities kan ordenen in een boomstructuur: daarvoor gebruik je het :-teken. Een link zoals Linux Magazine:Artikels:2017:Notitietools maakt bijvoorbeeld meteen een nieuwe structuur aan van drie niveaus diep voor jouw notitie. Om het overzicht te bewaren, klap je verschillende mappen dicht in de index. Notities zoeken op trefwoorden doe je via de zoekfunctie (Ctrl-Shift-f). Wil je notities aanmaken op basis van datums, zoals in RedNotebook? Klik dan op knop ‘Toon kalender’ rechts bovenaan.

Plugins

Zims grote pluspunt is dat het programma goed uit te breiden is. Onder Bewerken > Voorkeuren > Invoegtoepassingen vind je nog tientallen extra plugins. De reeds vermelde kalenderfunctionaliteit is maar één voorbeeld van zo’n plugin. Een andere leuke plugin is de takenlijst. Die toont een overzicht van alle open taken uit alle notities. Zo’n taak voeg je toe via Opmaak > Checkbox lijst. En met de inhoudsopgave-plugin navigeer je erg snel binnen langere notities. Je voegt gewoon tussentitels toe in de notitie (met == voor het eerste niveau, === voor het tweede, enz.) en Zim toont een beknopte inhoudsopgave bovenaan je notitie. Tot slot beschikt Zim over een krachtige exportfunctie. Naast het gewenste formaat (zoals HTML, LaTeX of Markdown) krijg je ook nog de keuze uit verschillende templates. Zelfs de website van Zim zelf is in Zim gemaakt!

Uiteenlopende toepassingen

Zowel Tomboy, RedNotebook als Zim zijn prima applicaties om notities mee te beheren. Voor occasioneel gebruik en hoofdzakelijk korte notities is Tomboy de beste keuze. Wil je gedurende een lange periode notities maken over één bepaald onderwerp, dan is RedNotebook de beste keuze. De chronologische ordening van je notities werkt erg intuïtief voor een verslag van een reis of projectvergaderingen. Zim is dan weer de beste allround-applicatie: prima bruikbaar voor zowel losse notities als gestructureerde teksten, mét geavanceerde opmaak- en exportfunctionaliteit. Ook de uitgebreide plugin-ondersteuning is een pluspunt van Zim.

Kortom, voor elk gebruiksscenario bestaat er wel een geschikte notitie-applicatie onder Linux!