Papegaai reageert op “OK Google”

De grijze roodstaartpapegaai van “MissSadieSue” heeft een leuk kunstje geleerd. Blijkbaar hoort het dier zoveel techgeluiden in het huis van haar eigenares, dat de papegaai ze ondertussen al feilloos reproduceert. Als Sadie Sue “OK Google” zegt tegen haar Android-telefoon, wacht haar papegaai niet op het antwoord van Google Now, maar houdt ze even haar kop schuin en reageert dan prompt met een “blip”-geluidje. Soms als ze in een opgewonden bui is, houdt ze zelfs niet op met blipjes te maken. Ook het verwante “achievement unlocked” blipje van de Xbox 360 zit in het repertoire van de geeky papegaai.

www.youtube.com/channel/UCE3rluAF03l4EIA_ET5tRhQ

 

Caltech maakt vleermuisrobot

Robots bestaan er in allerlei vormen, maar bij het California Institute of Technology hebben ze wel iets heel speciaals gemaakt: Bat Bot. Dit is een autonoom vliegende robot, die vliegt als een vleermuis. De robotische vleermuis weegt slechts 93 gram, heeft siliconen vleugels en een spanwijdte van ongeveer 30 cm. De robot bootst vrij natuurgetrouw de bewegingen van vleermuizen na, die vleugels hebben die van vorm kunnen veranderen en een complex musculoskeletaal systeem hebben, dat beweging in meer dan 40 rotationele richtingen mogelijk maakt. Nylon en Mylar stretchen niet voldoende en daarom ontwikkelden de onderzoekers een speciaal ultradun (56 micron) siliconengebaseerd membraan. Het voordeel van de Bat Bot is dat die veel energie-efficiënter beweegt dan de huidige vliegende robots. De flexibele vleugels versterken immers de beweging van de actuatoren van de robot. Elke keer dat de vleugel naar boven flappert, vult die zich met lucht en vervormt ze daardoor. Op het einde van de beweging schiet het membraan terug in zijn oorspronkelijke vorm en stoot het de lucht naar beneden. De energie van de vleugels wordt daardoor enorm versterkt. Als Batman een nieuwe sidekick nodig heeft, mag hij altijd naar Caltech bellen…

www.caltech.edu/news/engineers-build-robot-drone-mimics-bat-flight-53794

 

Maak een USB-lader van een lamp

De Italiaanse blogger Rulof Maker was het zat dat hij zijn telefoon niet kon opladen in hotels, omdat het stopcontact te ver van zijn nachtkastje stond. Bovendien reisde hij door zoveel landen, dat hij in elk land wel een andere adapter voor het stopcontact nodig had. Voor beide problemen vond hij in rasechte MacGyver-stijl een ingenieuze oplossing. Hij bouwde een lamp om tot USB-lader, waardoor hij slechts de lamp in het nachtkastlampje hoefde uit te schroeven en zijn lamp met USB-lader erin hoefde te schroeven om zijn smartphone op te laden. Op zijn YouTube-kanaal legt hij uit hoe je zelf zo’n oplader maakt. De procedure is eigenlijk eenvoudig: je haalt de lamp uit elkaar, je haalt een USB-lader uit elkaar en sluit de pinnen van de stekker van de lader aan op de draadjes in de fitting van de lamp. De enige benodigdheden? Een zakmes, een boor, een tang en wat lijm.

www.youtube.com/watch?v=j3rwWYS6xac

 

Maak zelf je zelfstrikkende schoenen uit “Back to the Future”

Wie herinnert zich nog McFly’s zelfstrikkende Nike-schoenen in “Back to the Future II”? Vorig jaar lanceerde Nike de futuristische schoenen echt, onder de naam HyperAdapt 1.0. Ze kosten wel 720 dollar en dat terwijl ze trager zichzelf strikken dan in de film… De Nieuw-Zeelandse industriële ontwerper Vimal Patel besloot daarom om zelf aan het uitvinden te slaan. Daarvoor had hij geen duur materiaal nodig, maar gewoon wat LEGO-blokjes uit de LEGO Power Functions-reeks. De voornaamste componenten zijn de 8878 herlaadbare LiPo battery box, de 88003 L-motor, de 8884 IR-ontvanger en de 8885 IR remote control. Zodra Vimal de battery box aansluit, beginnen de tandwielen te draaien en de veters strakker aan te trekken. Ook Vimals veters worden niet zo snel gestrikt als in de film, maar daar vallen we niet over als je ziet hoe lowtech het gemaakt is.

http://cargocollective.com/vimalpatel/12432699

 

Machine verslaat menselijke pokerpro’s

Wetenschappers van de Carnegie Mellon University ontwikkelden een pokerbot, genaamd Libratus. In het begin van dit jaar speelde Libratus een zenuwslopend toernooi van 20 dagen tegen vier van ’s werelds beste pokerspelers: Jason Les, Dong Kim, Daniel McAulay en Jimmy Chou. In totaal werden er 120.000 handen gespeeld in het toernooi. Overdag speelde Libratus tegen zijn menselijke tegenspelers. ’s Nachts analyseerde de computer zijn resultaten van de dag (vooral zijn verliezen) en paste zijn strategie hierop aan. Vanaf de eerste dag van het toernooi was al duidelijk dat Libratus de overhand had. Tegen het einde van het toernooi stond de computer maar liefst 1.766.250 dollar voor. Libratus behaalde een exceptioneel hoog winstpercentage van 14,7 big blinds per 100 handen. Kortom, schrap poker ook maar van ons lijstje van activiteiten, waarin de mens nog beter is…

Bouw je eigen open source laptop

Tsvetan Usunov (eigenaar van Olimex) was het zat dat hij zijn laptops moest weggooien, wanneer de niet-verwijderbare batterij versleten was of hij koffie op zijn toetsenbord gemorst had. Laptops zijn steeds vaker verworden tot wegwerpproducten, omdat fabrikanten het heel moeilijk maken om ze te repareren. De oplossing van Tsvetan? Hij ontwierp zelf een DIY-laptop en maakte het design volledig open source. Niet alleen de elektronica en firmware, maar ook alle CAD-bestanden om de mechanische en elektronische onderdelen van de hardware zelf te maken. Uiteraard zijn de (reserve)onderdelen ook gewoon te koop bij Olimex. De laptop zelf koop je in de vorm van een kit, die je zelf nog in elkaar dient te steken. Het hart van de TERES I bestaat uit een Quad Core Allwinner A64 64-bit Cortex-A53 processor met 1 GB RAM en 4 GB eMMC flashgeheugen. Verder is de laptop voorzien van een 11.6″ 1366×768 pixels LCD-scherm, WiFi, Bluetooth, een webcam en een batterij van 7000 mAh. Je draait er Linux of Android op.

 

www.olimex.com/Products/DIY%20Laptop/

 

Wetenschappers veranderen bacteriën in elektriciteitsgeneratoren

Sommige bacteriën hebben vreemde eigenschappen. Shewanella oneidensis MR-1 bijvoorbeeld. Dit kleine beestje leeft in zuurstofvrije omgevingen en ademt in plaats van zuurstof mineralen in. De bacterie doet dat met behulp van stroomgeleidende eiwitten in zijn celmembraan. Het resultaat? Door metalen in te ademen, genereert de bacterie stroom. Onderzoekers van de University of California, Santa Barbara, wilden deze handige eigenschap aan andere bacteriën toevoegen. Ze bouwden daarvoor een molecule, DFSO+, met een ijzeratoom in zijn kern. Ze losten die moleculen in water op en voerden de oplossing aan de bacteriën. Enkele minuten erna al vonden de synthetische moleculen hun weg naar de membranen van de bacteriën en begonnen ze elektriciteit te geleiden. Dat opent interessante perspectieven voor het energievraagstuk, want onze wereld krioelt van de bacteriën!

www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170209133509.htm

 

Nieuwe LED’s detecteren ook licht

Onderzoekers hebben LED’s ontwikkeld, die in twee richtingen werken: niet alleen stralen ze licht uit, maar ze zijn ook in staat om licht te detecteren en te absorberen. Dat opent heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo kan je smartphonescherm binnenkort de schaduw van je hand detecteren en zo op gebaren reageren. Of het past automatisch aan de hand van de lichtinval de lichtintensiteit aan, zelfs pixel per pixel. Maar met deze LED’s is nog meer mogelijk: het hele scherm werkt eigenlijk als een camera! Bovendien zijn de LED’s ook in staat om energie op te nemen en zo een apparaat op te laden. Of ze kunnen met een ander scherm informatie uitwisselen. Geen WiFi dus, maar LiFi! Voorlopig bestaan de LED’s alleen nog maar in het rood, maar de onderzoekers werken ook al aan groene en blauwe versies.

www.sciencemag.org/news/2017/02/watch-phones-future-could-detect-your-gestures-without-touch-thanks-two-way-leds