Vlaamse ambtenaren in paniek door phishingtest

 Toen de Vlaamse overheid in de zomer bij 20.000 ambtenaren een phishingtest uitvoerde om te controleren of ze alert zijn voor de praktijken van internetfraudeurs, kon ze niet vermoeden dat de test tot heel wat paniek zou leiden. De ambtenaren ontvingen een e-mail, die zogenaamd van Thalys kwam, met als boodschap dat er 19.000 euro van hun creditcard zou worden afgeschreven voor een gereserveerde reis. De ontvanger kreeg de vraag om de reservering binnen drie dagen te annuleren door zijn creditcardgegevens in te voeren. Dat moest in een meegestuurde Word-bijlage, waarin macro’s aanwezig waren. De e-mail bevatte ook instructies om macro’s in het Word-document in te schakelen. Het resultaat? Ambtenaren belden massaal naar Thalys, dat natuurlijk van niets wist. Ook banken en de politie kregen paniekerige telefoontjes. Hoeveel ambtenaren zich precies door de phishing om de tuin lieten leiden, is niet bekend.

Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte ribben

 Toen bij een 54-jarige Spaanse man een tumor in zijn borstwand werd gevonden, besloten de dokters om zijn borstbeen en een deel van zijn ribbenkast te verwijderen en te vervangen door een implantaat. Door de complexe geometrie werd gekozen voor een 3D-geprint implantaat in titanium. Daarvoor klopten ze aan bij het bedrijf Anatomics, een specialist in medische apparaten. Anatomics ontwierp en produceerde het implantaat. Op basis van hoge-resolutiebeelden van een CT-scan creëerde het team een 3D-reconstructie van de borstwand en de tumor, zodat ze de operatie en het ontwerp van het implantaat volledig konden plannen. Het 3D-printen gebeurde in Lab 22 in Australië, met een speciale printer van 1,3 miljoen dollar. Deze 3D-printer richt een elektronenstraal op een bed van titaniumpoeder om het te smelten en het object wordt zo laag voor laag opbouwt. De volgende stap? Een geraamte van adamantium…

 

AFBEELDING: 3d-printed-sternum-illustration.jpg

Hoe je typt, verraadt je identiteit

 Het Zweedse bedrijf BehavioSec heeft een technologie ontwikkelt, die gebruikers kan identificeren op basis van hun muisbewegingen en het ritme waarmee ze op het toetsenbord typen. Deze technologie zetten ze in als alternatief voor wachtwoorden. Uit onderzoek blijkt immers dat dit gedrag onmogelijk te kopiëren is, zo uniek zijn de lengtes van de toetsaanslagen en de pauzes ertussen. Helaas kan dit ook voor minder koosjere doeleinden worden ingezet, want een website kan iemand die anoniem wil blijven op basis van zijn toetsenbordgedrag identificeren. Zelfs wanneer je via Tor surft, verraadt de manier waarop je typt je identiteit. Beveiligingsonderzoekers Per Thorsheim en Paul Moore ontwikkelden daarop de Chrome-extensie KeyboardPrivacy, die de snelheid van je toetsaanslagen aanpast en zo je gedrag onherkenbaar maakt.

 behaviosec.com

 Tekenprogramma in 16 bytes

 In deze tijden van geheugenverslindende programma’s is het verfrissend om eens het andere uiterste te zien: programma’s die zo weinig mogelijk geheugen gebruiken. Een leuk voorbeeld is PA!NT 16b, een DOS-tekenprogramma dat slechts 16 bytes groot is. Dit moet zowat het kleinste tekenprogramma ooit zijn! Download het zipbestand, pak het uit en start DOSBox. Koppel de map waarin het programma staat aan met een mount-opdracht. En start dan het programma pa!nt.com. Zet de muis vast in het DOSBox-venster met Ctrl+F10 en begin te tekenen. Met de linkermuisknop ingedrukt teken je blauw, met de rechtermuisknop groen en met het muiswiel rood. Combinaties geven nog andere kleuren. Wie geïnteresseerd is in hoe dit huzarenstukje werkt, kan altijd de bijgevoegde assemblercode raadplegen. Als je even wat rondzoekt in de commentaren, vind je nog andere bijzondere verwezenlijkingen, zoals een Matrix-screensaver in 8 bytes…


 AFBEELDING: paint.png

 www.pouet.net/prod.php?which=62025

 Windows 93

 Hackerkunstenaars Jankenpopp en Zombectro creëerden iets waar velen lang op gewacht hebben: Windows 93. Het project tovert een volledig Windows-achtig besturingssysteem in je browser, dat vol verrassingen zit. Met programma’s als Cat Explorer, Zkype en een defragmentatieprogramma dat muziek maakt. Piskel is een opgefokte Paint. Het programma What If? laat Morpheus uit de Matrix diepzinnige uitspraken doen. In Virtual PC draai je Windows 93, waarin je ook Virtual PC kunt draaien, waarin… En wil je wat ontspannen, speel dan eens een spelletje Castle GAFA 3D of de klassieker Solitude. Of ga op zoek naar de porno, die diep in het bestandssysteem verborgen ligt. Enkele programma’s werken niet, omdat ze een vreemde foutmelding geven: cthulhu is het chatprogramma aan het gebruiken en op Zkype is een satanische kittenorgie aan de gang. En wedden dat je op het bestand klikt dat zegt “Totally not a virus” te zijn? Windows 93 is nu al mijn favoriete besturingssysteem…

 

 www.windows93.net

Kattenvideo’s zijn gezond

 Als je wederhelft weer eens klaagt, omdat je voor de zoveelste keer bulderend kattenvideo’s aan het bekijken bent, dan heb je nu een goed argument. Wetenschappers van de Indiana University hebben zevenduizend kijkers van online kattenvideo’s bestudeerd. En wat bleek? De video’s zorgen niet alleen voor entertainment, maar hebben ook een positieve impact op de gezondheid van de kijkers. Negatieve gevoelens, zoals angst, verdriet en ergernis verdwijnen na het kijken van een kattenvideo op de achtergrond, terwijl de kijker zich energieker en positiever gestemd voelt. Er bleek ook een link met het karakter van de kijkers te zijn. Vriendelijke en verlegen mensen zijn meer geneigd om online kattenvideo’s te bekijken. Een kwart van de kattenvideo’s wordt trouwens bewust opgezocht, terwijl driekwart toevallig wordt bekeken. Een gebrek aan kattenvideo’s zal er overigens niet snel zijn, want in 2014 werden er maar liefst twee miljoen geüpload op YouTube. De populairste bronnen van deze gezonde video’s zijn Facebook, YouTube, Buzzfeed en I Can Has Cheezburger.

 Netwerkkabel doet switch rebooten

 Apple is bekend om zijn maniakale aandacht voor design. Niet alleen in haar software, maar ook in haar hardware. Cisco besteedt duidelijk niet zoveel aandacht aan het ontwerp, want enkele jaren geleden kwam het bedrijf in het nieuws met een beschamende ontwerpfout. Het resetknopje in de Catalyst 3650 en 3680 netwerkswitches stond immers op een wel heel onhandige plaats: vlak boven de eerste (en dus meest gebruikte) ethernetpoort. Op zich is dat geen probleem, maar wel als je weet dat de connector van een netwerkkabel bijna altijd een kleine plastic overkapping heeft om te voorkomen dat de kabel loskomt. En wat bleek? Als je een kabel in de eerste ethernetpoort stak, duwde het kapje recht op de resetknop, waardoor de hele switch reboot… Cisco’s reactie? Geen terugroepactie, geen speciale kabeltjes, maar een eenvoudige raad aan de gebruikers: breek het kapje van de eerste kabel af…

 http://bit.ly/1wDsJwk

 

Kirigami-geïnspireerde zonnecellen

Zonnecellen staan doorgaans altijd naar dezelfde hoek gericht. Als ze op elk moment van de dag naar de zon zouden zijn gericht, zou hun opbrengst heel wat hoger zijn. De meeste systemen die dat doen, gebruiken daarvoor motoren. Dat is echter duur en heeft een grote kans op defecten. Een team onderzoekers van de University of Michigan vond een andere manier uit. Ze lieten zich inspireren door kirigami, een variant van origami, waarbij ook snijden in het papier is toegestaan. Het team ontwikkelde op die manier lichtgewicht zonnecellen, die de zon kunnen volgen zonder dat het hele paneel moet worden gekanteld. De plaat zonnecellen wordt uitgerekt en gedraaid, zodat de zonnestralen op elk moment optimaal worden opgevangen. Uit een test bleek dat deze aanpak 36% meer energie opleverde dan een klassiek zonnepaneel. En omdat er geen zware mechaniek meer nodig is om de zon te volgen, zijn ze ook in thuisinstallaties bruikbaar.

 AFBEELDING: kirigami-sun-tracking-solar-cells@2x.jpg