Linux-bedenker Linus Torvalds mag zich achter de oren krabben. Door zijn gevloek en getier tegen developers is de dame verantwoordelijk voor de USB 3.0 host controller driver van de Linux kernel opgestapt. Ze voelt zich niet meer op haar gemak in de community.

Intel-developer Sarah Sharp houdt niet van de ruwe en boude stijl waarmee developers elkaar opzwepen om op tijd delen van de Linux kernel af te hebben. Hoewel ze geen namen noemt, verwijst ze tussen de regels door naar Linux-bedenker Torvalds, die een reputatie heeft verworven voor zijn scheldkanonnades en persoonlijke aanvallen tegen andere developers wanneer hij slechte code of domme beslissingen bespeurt. Met deze stijl van werken heeft hij de toon voor de hele community gezet.

 

Sharp deed twee jaar geleden nog een publieke oproep aan Torvalds om een keer zijn mond te gaan spoelen. Ze schreef in de Linux Kernel Mailing List dat ze van bedreigingen, intimidatie en verbaal geweld niet gediend was. “Dit is niet acceptabel. Houd de mailinglijst professioneel”, schreef ze. Sharp kreeg bijval van collega’s maar de toon veranderde niet.

“De veranderingen in gedragingen die ik graag zou zien in de Linux kernel community zullen op korte termijn niet plaatsvinden”, schrijft ze nu. “Veel senior Linux kernel developers vinden dat ze het recht hebben technisch en persoonlijk brutaal te zijn. Ook al zijn het in het echte leven aardige mensen, ze willen niet dat de Linux kernel communicatiestijl verandert.”