Het FreeBSD-gebaseerde NAS-besturingssysteem FreeNAS heeft versie 9.3 uitgebracht. FreeNAS gebruikt nu het  bestandssysteem ZFS voor de opstartschijf en ondersteunt daar ook mirroring voor meer betrouwbaarheid. ZFS “boot environments” laten bovendien toe om terug te keren naar een eerdere versie als een update verkeerd afloopt. Daarvoor gebruikt FreeNAS nu GRUB2 met een bootmenu. Een “Setup Wizard” helpt nieuwe gebruikers met de installatie en initiële configuratie. De webinterface is grondig aangepakt, waardoor de meest voorkomende taken gemakkelijker te vinden zijn en esoterische opties pas bij een klik op een Advanced-knopje zichtbaar worden.

Terwijl gebruikers voorheen zelf moesten kijken of er updates waren, doet FreeNAS dat nu automatisch elke dag en uploadt de cryptografisch ondertekende pakketten van een centrale server. Wanneer er een nieuwe update gedownload is, krijgt de gebruiker een melding en de mogelijkheid om die te installeren. Gebruikers kunnen nu in de GUI ook eenvoudig kiezen of ze enkel stabiele updates willen of ook experimentele en kunnen op elk moment overschakelen. Dankzij de boot environments kun je hier veilig mee experimenteren.

FreeNAS 9.3 ondersteunt nu file sharing via WebDAV en ondersteunt NFSv4. De iSCSI-code is volledig vervangen en haalt nu een hogere performance. Bovendien ondersteunt iSCSI nu VMware VAAI, MS ODX en Windows 2012 Clustering. Jails hoeven geen statisch IP-adres meer in te stellen, maar kunnen DHCP gebruiken. FreeNAS 9.3 ondersteunt ook VirtualBox-jails. Hiermee kun je virtuele machines op je NAS aanmaken en creëren in VirtualBox, dat je via de webinterface phpVirtualBox aanstuurt. Het display van de virtuele machines krijg je te zien in de webinterface of via een VNC-viewer op je computer.

http://www.freenas.org/