FABLAB: Open je Device
- October 19, 2015
- 0
Je kunt tegenwoordig heel veel apparaatjes kopen waarop een of andere vorm van een besturingssysteem staat. Als je een beetje een techneut bent, dan loop je er al snel tegenaan dat het apparaat in kwestie net niet helemaal dat doet wat je zou willen dat het doet. Dan wordt het tijd om het apparaat te openen en er Linux op te zetten.
Android openen
Je zou je af kunnen vragen wat er nog te openen is aan Android. Android is toch al Linux, dus waarom zou je daar überhaupt nog wat aan willen doen? Nou, dat is vrij eenvoudig uit te leggen. Android is weliswaar een soort van Linux, maar je kunt er niet op inloggen in een root shell. Volgens ons is juist het leuke aan Linux dat je een root shell hebt, zodat je vervolgens alles kunt doen met het device dat je maar wilt. In het geval Android betekent dit dat je er een nieuwe image naartoe moet uploaden om het huidige besturingssysteem te vervangen door een “rooted” versie.
Waarschuwing!
Het openen van je device kan heel leuk zijn. Als alles goed gaat krijg je toegang tot functies die voorheen niet beschikbaar waren. Soms gaat het echter niet goed, om wat voor reden dan ook en dan is het resultaat dat je device het niet meer doet. Is het apparaat oud en deed je er eigenlijk toch niets meer mee? Dan maakt dat niet veel uit. Overkomt je dit op een gloednieuw apparaat? Dan kan de prijs van een klein foutje hoog oplopen, want op garantie zul je geen aanspraak kunnen maken. We willen daarom nadrukkelijk vermelden: het toepassen van de stappen uit dit artikel zijn op eigen risico!
Om Android te rooten is er een website die uitstekende diensten biedt: www.downloadandroidrom.com. Op deze site vindt je ROM’s voor heel veel verschillende Android telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S2 die we voor dit artikel gebruikten. Om te beginnen moet je op deze site een ROM downloaden en opslaan op je computer.
Als je het jezelf eenvoudig wilt maken, maak je gebruik van ODIN, een Windows-programma waarmee je eenvoudig de ROM naar de telefoon kopieert. Je kunt ook gebruikmaken van traditionele Linux-tools om de ROM naar de telefoon te kopiëren.
Voordat je aan het werk gaat, moet je de telefoon uitzetten. Dan moet je hem in troubleshooting modus weer aanzetten. Deze procedure verschilt per model. Op ons Samsung testmodel druk je hiervoor de home knop, de uitknop en de volume omlaag knop tegelijk in, terwijl de telefoon aan je computer verbonden is.
Om vanuit ODIN de nieuwe kernel naar de telefoon te kopiëren, klik je op de PDA knop en selecteer je de kernel. Dat duurt even. Wacht totdat de procedure voltooid is, je ziet dan Pass in ODIN. Als dat gebeurt is, kun je de telefoon opnieuw opstarten. Je bent er nog niet helemaal, nu moet je namelijk (via ODIN of rechtstreeks vanaf de telefoon) het superuser zip-bestand downloaden. Vervolgens de telefoon weer uitzetten en in recovery mode opstarten met de volume omhoog-, home- en uitknop tegelijk ingedrukt.
Als het toestel opgestart is in recovery mode, kies je de optie ‘Install Zip’ en zoek je waar het bestand precies op de telefoon terechtgekomen is. Deze superuser.zip is essentieel, want deze zorgt ervoor dat de telefoon ook inderdaad geroot is. Als je nu de telefoon opnieuw opstart, vind je een applicatie met de naam SuperSU. Je kunt nu gerootte apps gebruiken.
Wat kun je ermee?
• Met een gerootte telefoon krijg je toegang tot “rooted” applicaties, die je normaal niet kunt gebruiken. Denk aan de performance booster, die ervoor zorgt dat je telefoon sneller wordt, maar die je normaal niet kunt gebruiken. Zo zijn er nog veel meer toepassingen die alleen op een gerootte telefoon te gebruiken zijn.
• Als je telefoon stock apps heeft (zoals het geval is bij Samsung) kun je die op een gerootte telefoon er wel afgooien, wat normaal niet kan.
• Je krijgt toegang tot allerlei leuke, kleine aanpassingen, zoals de statusbalk van kleur veranderen.
• Ook heel handig is dat je real time kunt zien wat je down- en uploadspeed is.
• De mogelijkheid om normale apps te hacken. Een voorbeeld van zo’n app is Snapchat, waarin je ervoor kunt zorgen dat je foto’s die je ontvangt opgeslagen kunnen worden.
• Je kunt nog meer leuke programma’s installeren, die bijvoorbeeld alleen beschikbaar zijn voor bepaalde telefoonmerken. Sony gaat bijvoorbeeld een app ontwikkelen die met Playstation kan communiceren, maar het alleen doet op Sony telefoons. En dus ook op jou gerootte telefoon.
• Er is ook een toepassing die er op sommige telefoons voor zorgt dat geheugen op je SD-kaart als RAM gebruikt kan worden, waardoor hij veel sneller wordt.
Risico’s en problemen
Het rooten van een telefoon is tegenwoordig vrij eenvoudig. Je kans van slagen is echter wel recht evenredig met het merk en model telefoon dat je gebruikt. Veel merken en modellen worden ondersteund, maar sommigen ook niet. Experimenteren met kernels waarvan je niet helemaal zeker bent wat ze doen kan gevaarlijk zijn. Het risico is dat de telefoon “gebrickt” wordt, zoals dat in het jargon heet en je er niets meer mee kunt. Als dat gebeurt is het echter vaak mogelijk terug te gaan naar de oorspronkelijke configuratie, zodat er uiteindelijk toch niets verloren is gegaan.