Bekijk verbindingsstatistieken van een website

(Filip Vervloesem) Als een website die je bezoekt traag binnenkomt, zou je graag weten waaraan dat ligt. Het programma httpstat is een eenvoudige manier om de snelheid te testen. Je installeert het met de Python-pakketbeheerder pip3:

pip3 install httpstat

Daarna voer je het programma eenvoudig uit door als parameter een webpagina door te geven:

httpstat https://www.linuxmag.nl

Je krijgt dan niet alleen de headers van de webpagina te zien, maar ook de tijd die de opeenvolgende stadia nodig hebben: de dns-aanvraag van het domein, de tcp-verbinding, de tls-handdruk, de verwerking door de server en de overdracht van het bestand naar je computer. Zo ontdek je eenvoudig of een trage website te wijten is aan de webserver zelf of aan de dns-server die je gebruikt. De body van de webpagina wordt overigens ook gedownload en in een bestand in /tmp opgeslagen.

De werking van httpstat is te beïnvloeden met omgevingsvariabelen, zie httpstat –help voor de mogelijkheden. Bovendien kun je na de url ook alle curl-opties behalve -w, -D, -o, -S, en -s opgeven. Het programma is immers een wrapper rond curl en kan er opties aan doorgeven.

Overigens bestaan er ook implementaties in Go en Node.js. Die doen functioneel hetzelfde, maar je kunt ze gebruiken als je voorkeur naar een andere programmeeromgeving dan Python uitgaat.

AFBEELDING: httpstat.png

https://github.com/reorx/httpstat