Schakel de leds van een Raspberry Pi uit

De Raspberry Pi Zero (W) is een heel energiezuinig computertje, maar als elke mW telt, kun je de led uitschakelen. Standaard staat die aan en schakelt hij bij elke activiteit van de micro-sd-kaart even uit, waardoor je de led dan ziet knipperen.

Volledig uitschakelen kan door de volgende regels aan /boot/config.txt toe te voegen:

dtparam=act_led_trigger=none
dtparam=act_led_activelow=on

Bij de grotere Raspberry Pi-modellen (inclusief de 3A+) is deze activiteit onderverdeeld in twee leds: POW (de Pi krijgt voldoende vermogen) en ACT (de micro-sd-kaart is actief). Deze schakel je (op al deze modellen behalve de originele Raspberry Pi Model B) uit met de volgende waardes in /boot/config.txt:

dtparam=pwr_led_trigger=none
dtparam=pwr_led_activelow=off

dtparam=act_led_trigger=none
dtparam=act_led_activelow=off

Na een reboot zie je de leds niet meer.

Bij de modellen met ethernet kun je ook nog de ethernetleds uitschakelen. Op de originele Raspberry Pi Model B stonden die naast de POW- en ACT-leds; de modellen erna aan de ethernetpoort zelf. Op de Raspberry Pi 3B+ schakel je de ethernetleds uit met het volgende in /boot/config.txt:

dtparam=eth_led0=14
dtparam=eth_led1=14

Bij oudere modellen gebruik je het programma LAN951x LED control:

lan951x-led-ctl --spd=0 --lnk=0

Hiermee schakel je zowel de groene LNK-led als de gele SPD-led uit. Dit programma dien je als root uit te voeren en dient na elke reboot opnieuw te gebeuren, bijvoorbeeld door het op het einde van /etc/rc.local te zetten.

https://mockmoon-cybernetics.ch/computer/raspberry-pi/lan951x-led-ctl/