Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), wereldwijd aanbieder van interconnectie en datacenters, kondigt vandaag een verdere samenwerking met Facebook aan. Facebook en Equinix gaan gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van een Open Source Ecosysteem, dat binnen de Equinix International Business Exchange™ (IBX®) datacenters wordt gebouwd. Voor de ontwikkeling van dit ecosysteem wordt gebruik gemaakt van Facebooks Open Compute Project (OCP). Onderdeel van de samenwerking is het verder ontwikkelen van innovatieve technologie om verschillende open source platforms te bouwen, zowel voor hardware als voor software. Voortbordurend op OCP krijgt het ecosysteem een nieuwe, open source architectuur. Dit biedt mogelijkheden voor snellere innovatie met een nog grotere efficiëntie in data center en cloud implementaties. Voor de realisatie wordt gebruik gemaakt van Wedge open source switches binnen de Equinix architectuur, zoals die ontwikkeld zijn door Facebook voor  OCP. Dankzij de samenwerking met Facebook kan Equinix haar klanten een optimale omgeving bieden om de grenzen van technische mogelijkheden verder op te rekken en een volgende generatie interconnectie-oplossingen te ontwikkelen.

Open source hardware en software maken enorme ontwikkelingen door. Bedrijven vragen om steeds verder opschalen en verbeteren van hun IT performance. Een voorbeeld daarvan is de enorme verschuiving naar een model waarin software centraal staat. Het aantal mobiele devices en de daarmee gepaard gaande vraag naar dataverkeer blijft maar toenemen, terwijl de capaciteit voor draadloos dataverkeer via 5G nog beperkt is. OCP en het nieuwe ecosysteem binnen de datacenters van Equinix kunnen dankzij interconnectie een enorme bijdrage leveren aan verdere innovaties op het gebied van schaalvergroting en performanceverbetering. Dit leidt tot een open source software en hardware platform, waarop organisaties op een kostenbesparende manier hun mobiele, Internet of Things (IoT) en hybride cloudapplicaties kunnen implementeren.

Highlights / Belangrijkste feiten

  • Naar verwachting zorgt dit open source platform zorgt voor een omgeving waarin innovaties, zowel op het gebied van software als hardware, snel gerealiseerd kunnen worden. Dat komt mede door de directe toegang tot het dichte ecosysteem  van netwerken en cloud service providers binnen de Equinix data centers. Bij Equinix staan meer dan 1.100 netwerkproviders en meer dan 500 cloud service providers. Klanten hebben daardoor een brede keuze uit providers als ze gebruik maken van Equinix, dat inmiddels in 40 landen verspreid over de hele wereld zit. In totaal host het Equinix Platform meer dan 7.500 klanten. Ieder van deze organisaties kan een potentiële klant of partner zijn om nieuwe oplossingen mee te ontwikkelen of nieuwe markten aan te boren.
  • Het open platform wordt mogelijk gemaakt door het Mesosphere Datacenter Operating System (DCOS), dat is gebaseerd op de succesvolle Apache Mesos architectuur. DCOS wordt op grote schaal ingezet door de grootste en meest innovatieve bedrijven ter wereld. DCOS is een ideale combinatie met Open Computing omdat alle data center resources binnen één pool verzameld worden. Automatisch wordt dan gekeken hoe workloads het beste verdeeld kunnen worden en het beheer van complexe systemen als Apache Spark, Apache Kafka en HDFS verloopt zo een stuk eenvoudiger. Dat verhoogt de operationele efficiëntie en verlaagt tegelijkertijd de energierekening. Het gebruik van DCOS in Equinix datacenters draagt bij aan het behalen van doelstellingen van klanten omtrent hun hybride cloudomgevingen en IoT toepassingen doordat zij slechts eennmalig hun applicatiestructuur hoeven te bouwen, om deze vervolgens overal te kunnen toepassen.
  • Equinix is onlangs toegetreden tot het OCP Telco Project, tegelijkertijd met een aantal toonaangevende netwerkproviders. Sinds de start vijf jaar geleden heeft OCP gezorgd voor veel meer kennisdeling over datacenter technologieën. Daardoor kan men nu doorbouwen op open source en zo bijdragen verbeteringen ten behoeve van netwerken, servers, opslag en Open Rack.
  • Een van de doelstellingen van het OCP is om als katalysator voor innovatie te dienen en tegelijkertijd kosten te verlagen. Eigenlijk heeft Facebook met het Open Compute Project de deelnemende organisaties al miljarden bespaard.
 
Quotes
  • Ihab Tarazi, CTO van Equinix: “Wij zijn ontzettend blij met dit partnership met Facebook. Hierdoor kunnen we een hele grote stap maken in innovaties en samenwerkingen voor ons nog steeds snel groeiende klantenbestand. Door samen te werken kunnen we de technologische ontwikkelingen op het gebied van interconnectie verder vormgeven en werken aan een volgende generatie architectuur voor netwerk en cloud omgeving. Zo kunnen wij op onze beurt tegemoet komen aan de vraag van onze klanten naar schaalgroote en de performance die zij nodig hebben voor nog nieuw te ontwikkelen platformen en toepassingen.”
  • Jason Taylor, Chairman en President van de Stichting Open Compute Project: “Het positieve effect van de OCP community is het grootste als bedrijven goed samenwerken. Daarom is naar mijn mening de link tussen deze open architectuur voor soft- en hardware zo belangrijk. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe het gebruik van OCP-technologieën als bijvoorbeeld Wedge open network switches ook Equinix helpen te voldoen aan de vragen van hun klanten.”
  • Tobi Knaup, CTO van Mesosphere:“ We hebben al veel bereikt met Open Compute Project in het ontwerpen van next generation datacenters voor bedrijven. Mesosphere doet hetzelfde voor webscale software met ons Datacenter Operating System. Dit partnership van Equinix en Facebook stelt ons in staat onze gebruikers te helpen om hun data centers efficiënter te gebruiken. En tegelijkertijd wordt het makkelijker voor ze om innovatieve toepassingen te ontwikkelen, uitrollen en opschalen.”
  • Andy Lawrence, VP Research, Data Center Technologies and Eco-efficient IT bij 451 Research:“Nu er wereldwijd steeds meer mensen en devices online zijn en data uitwisselen, is het van vitaal belang dat de infrastructuur en platforms die nodig zijn om het Internet of Things te realiseren, er wel zijn. De betrokkenheid van Equinix bij OCP en de plannen om samen een open source ecosysteem te ontwikkelen binnen het wereldwijde datacenter platform van Equinix, is precies wat we nodig hebben. Dit stelt een organisatie in staat om de nieuwe mogelijkheden van het Internet of Things te kunnen benutten.”

Aanvullende informatie en bronnen: