Laten we het maar bekennen: vroeger was Linux vooral iets voor nerds, mensen die meer interesse hadden in de achterliggende techniek dan in de interface of de applicaties. Linux is inmiddels veel laagdrempeliger geworden en met een distributie als elementary OS zitten ook de Linux-leken behoorlijk comfortabel.

Elementary OS is een Linux-distributie die is gebaseerd op Ubuntu (Debian), waarbij de focus ligt op een gebruiksvriendelijke desktopomgeving. De eerste versie verscheen in 2011 en regelmatig wordt een opvolger uitgebracht. Eind oktober 2018 zag versie 5.0 Juno het daglicht, gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS Bionic. Het is deze versie die we graag aan u voorstellen.

U kunt op verschillende manieren kennismaken met elementary OS. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het OS vanaf een live-medium op te starten, zonder dat u het daadwerkelijk op uw schijf installeert (afbeelding 1), u kunt het OS virtueel draaien binnen uw vertrouwde Windows-omgeving (bijvoorbeeld met het gratis Virtual- Box), of u installeert het op een afzonderlijke schijfpartitie, in dualboot met uw huidige Windows- installatie. Wij gaan uit van dat laatste scenario, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit; nagenoeg alles wat u in dit artikel leest, kunt u ongeacht de installatiemethode toepassen.

U vindt elementary OS in elk geval op www.elementary.io. De aanbevolen systeemvereisten zijn best vergeeflijk: een dualcore 64-bit processor, 4 GB ram, 15 GB vrije schijfruimte en een scherm met een resolutie van minstens 1024 x 768. Laat u trouwens niet afschrikken door de knop Koop elementary OS; als u op $ Aangepast klikt en 0 invult, verandert de knop zomaar in Download elementary OS (1,4 GB).

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4