EFI updaten? Binnenkort een makkie voor Linux-gebruikers

Het updaten van je EFI, de spirituele opvolger van de bios, is altijd al een beetje iffy geweest. Als je niet moest stuntelen met usb-sticks in combinatie met DOS, was je wel overgeleverd aan vreemd-ogende applicaties voor Windows. Als je geluk had kon je rechtstreeks vanuit de bios of EFI zelf de boel updaten maar lang niet elk moederbord ondersteunde dat. Hoe je het ook wendt of keert, als Linux-gebruiker moest je praktisch altijd je besturingssysteem afsluiten of allerhande kunstjes uithalen om de update uit te kunnen voeren.

Problemen tackelen

Maar dat gaat veranderen. Richard Hughes, een ontwikkelaar van de windowmanager GNOME, meldt op z’n blog dat hij samen met een ontwikkelaar van Dell aan de slag is gegaan om alle problemen omtrent het updaten van de EFI te tackelen. “De Dell Edge Gateway is binnenkort beschikbaar. Als deze verkocht wordt zal het updaten van de firmware out-of-the-box beschikbaar zijn voor Linux.”

Hughes meldt verder ook dat Dell overweegt de LVFS-ondersteuning uit te breiden naar alle nieuwe modellen. Dell zal de eerste zijn die deze manier van updaten zal ondersteunen. Hughes zegt ook in gesprek te zijn met andere fabrikanten, maar noemt verder geen namen.