Bash geeft je de mogelijkheid om door de geschiedenis van opdrachten die je uitgevoerd hebt te zoeken. Tik daarvoor op de opdrachtregel ctrl+r in en dan een deel van de opdracht die je zoekt. Voldoen er meerdere opdrachten in je geschiedenis aan je zoekterm, druk dan nog eens ctrl+r in om de volgende te zien. Met ctrl+s zoek je in de andere richting, handig als je een keer te veel op ctrl+r gedrukt hebt. Maar dan moet je wel de volgende opdracht in je ~/.bashrc staan hebben:

stty –ixon

 

Ctrl+r is een handige toetsencombinatie om in Bash te onthouden, maar de tool hh geeft je nog een betere manier om met je opdrachtgeschiedenis te werken. Ze ondersteunt zowel Bash als Zsh. Volg de installatie-instructies op GitHub voor je distributie. Voor Ubuntu gaat de installatie als volgt:

 

sudo add-apt-repository ppa:ultradvorka/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install hh

 

Laat hh daarna wat opdrachten aan je ~/.bashrc toevoegen om de configuratie in orde te maken:

 

hh –show-configuration >> ~/.bashrc

Dat stelt onder andere meer kleuren in de uitvoer van hh in, verhoogt het aantal regels in je opdrachtgeschiedenis en roept hh op als je op ctrl+r drukt.

Als je nu een nieuwe shell start en je op ctrl+r drukt, krijg je jouw hele geschiedenis te zien op het scherm. Terwijl je een deel van de gezochte opdracht intypt, krijg je telkens alle opdrachten te zien die nog aan je zoekopdracht voldoen. Met de pijltjestoetsen ga je naar de gewenste opdracht, die je uitvoert met een druk op enter. Wil je de opdracht eerst nog aanpassen voordat je ze uitvoert, druk dan op Tab als je de opdracht geselecteerd hebt. Met ctrl+g verlaat je overigens hh zonder een selectie te kiezen.

Met ctrl+e schakel je over tussen exact zoeken of op zoeken met reguliere expressies. Deze laatste optie is handig als je niet meer de exacte opdracht weet die je zoekt, maar wel dat er bijvoorbeeld een ip-adres in voorkwam. Met ctrl+t schakel je over tussen hoofdlettergevoelig of niet. Dit is handig wanneer je zoekt naar opdrachten waarin bestandsnamen voorkomen waarvan je niet meer weet of je er nu hoofdletters in gebruikt hebt of niet.

Daarnaast biedt hh nog enkele mogelijkheden om je geschiedenis te beheren. Met del verwijder je de geselecteerde opdracht uit je opdrachtgeschiedenis. Met ctrl+f voeg je de geselecteerde opdracht aan je favorieten toe. Standaard krijg je de opdrachten te zien die zijn geordend op aantal keren dat je ze uitgevoerd hebt. Met een druk op ctrl+/ krijg je de geschiedenis chronologisch en inclusief dubbelen te zien en met nog een druk op ctrl+/ krijg je jouw favorieten te zien.

 

LINK

http://www.mindforger.com/projects/hh.html