Of je CentOS Stream nu verwelkomt of op zoek bent naar alternatieven, de recente beslissing van de CentOS-gemeenschap om zich te concentreren op CentOS Stream heeft veel technische leiders gedwongen hun Enterprise Linux-strategie te heroverwegen. Onder die beslissing is het zakelijke landschap met Linux verschoven en uitgebreid sinds het debuut van de onderneming eind jaren 90, toen IBM $ 1 miljard in de ontwikkeling ervan zou investeren.

Tegenwoordig is Linux er in elke denkbare vorm en grootte – met de kernel die draait op kleine, energiezuinige computers en IoT-apparaten, mobiele telefoons, tablets, laptops tot en met midrange en high-power mainframeservers.

Het doorbreken van die uitgebreide selectie om te begrijpen welke Linux-distributies echt aansluiten bij de behoeften van een bedrijf, kan leiden tot meer wrijvingsloze implementaties en succesvolle uitvoering, terwijl verspilling in onderhoudscycli wordt geminimaliseerd en de algehele kosten worden geoptimaliseerd.

Deze verkorte gids voor het Enterprise Linux-landschap kan bedrijven een overzicht geven van welke smaak (of smaken) van Linux het meest geschikt is voor hun gebruiksscenario’s.

De juiste Linux-smaak vinden

Toewijding aan een smaak kan veel zorgen oproepen. Behalve het beheren van de implementaties host-by-host, moeten beheerders ook rekening houden met de ecosysteemcomponenten die beschikbaar zijn om de implementatie op schaal te ondersteunen.

Welke mechanismen zijn beschikbaar voor automatische patching? Kunt u de bandbreedte optimaliseren door de distributierepository te spiegelen? Is extern bureaublad een probleem? Hoe zit het met de vereisten voor de kernelversie? Linux Kernel 4 bevat optimalisaties die direct leiden tot besparingen op cloud-implementaties, kunt u daar uw voordeel mee doen?

Bent u op zoek naar een containerstrategie, denkt u erover om uw apps in Kubernetes te implementeren of andere multi-cloudstrategieën? Hoe zit het met opties voor embedded Linux

Tegenwoordig is er voor elk van deze problemen een voorkeurssmaak van Linux. Een enkele smaak van Linux is eigenlijk de Linux-kernel, omringd door een samengestelde suite van andere gratis software. Die andere gratis software is wat de ene smaak van Linux onderscheidt van de andere.

Het CentOS-besturingssysteem gebruikt bijvoorbeeld het hulpprogramma voor installatiebeheer van yum-pakketten, terwijl Debian apt gebruikt. Ubuntu biedt de Unity desktop GUI-ervaring, die qua uiterlijk en gevoel duidelijk anders is dan andere Linux-smaken die in plaats daarvan voor Gnome of KDE kiezen. Hieruit volgt dat verschillende combinaties van software zorgen voor distributies die bijzonder geschikt zijn voor verschillende gebruiksscenario’s voor ondernemingen.

Deze gids leidt je door een vergelijking van verschillende van deze smaken van Linux, gerangschikt per categorie:

  • Voortdurend gratis Enterprise Linux leveren
  • Container-geoptimaliseerde gratis Enterprise Linux
  • Gratis ingebedde Linux
  • Cloud Managed Enterprise Linux
  • Commerciële Enterprise Linux
  • Vaste release gratis Enterprise Linux
  • Vaste uitgave Gratis Business-Class Linux

Voortdurend gratis Enterprise Linux leveren

Over het algemeen zullen leden van de Linux-gemeenschap een stukje open source-software kiezen dat ze in hun eigen Linux-distributie willen opnemen, de upstream-broncode voor die software ophalen en deze bouwen en verpakken op een manier die compatibel is met de Linux-distributie. . Dit pakket zal worden getest op compatibiliteit naast andere pakketten die bij de distributie worden geleverd, en wanneer het klaar is, zal het worden opgenomen in de softwarerepository van die Linux-distributies.

Wanneer een Linux-distributie zijn kleine release verhoogt (bijv. RHEL gaat van 8.3 naar 8.4), komt die release overeen met een specifieke en vaste set pakketversies voor alle samengestelde software. Wanneer die Linux wordt geüpgraded, wordt die vaste set pakketten opgehaald en op deze manier kunnen beheerders er zeker van zijn dat de onderliggende softwarefuncties die hun applicaties ondersteunen, compatibel en stabiel blijven.

Dit releasepatroon wordt een ‘fixed release’-schema genoemd en het heeft jarenlang goed gediend met monolithische implementaties. Een van de duidelijke nadelen van een besturingssysteem met vaste uitgave is dat het door het ontwerp moeilijk is voor systeemontwerpers die zich abonneren op nieuwere bouwpatronen, zoals kortstondige implementaties, om te profiteren van de nieuwste functionaliteit en beveiligingsproblemen die door de upstream zijn geleverd. gemeenschappen die de samengestelde pakketten ondersteunen.

Als reactie daarop zijn er verschillende “rollende” distributies van Linux verschenen, waarvan de twee meest prominente CentOS Stream en OpenSUSE Tumbleweed zijn. Gericht op bedrijven die van plan zijn hun omgevingen altijd te bouwen en in te zetten via geadopteerde images en die al volwassen CI / CD-patronen hebben ontwikkeld, laten “rolling-release” -distributies beheerders en ontwikkelaars profiteren van semantische versiebeheer om altijd de nieuwste gepatchte versies te gebruiken van de verschillende pakketten die ze inzetten.

CentOS-stroom

CentOS Stream is de release van Red Hat Enterprise Linux die net voor RHEL wordt gebouwd en patches en updates bevat die normaal gesproken handmatig moeten worden toegepast of moeten worden opgehaald bij de officiële release van de volgende versie van RHEL. Het heeft dezelfde look, feel en ervaring als CentOS, maar verwijst naar een continu geleverde repository van pakketten in tegenstelling tot een repository met vaste releases.

OpenSUSE Tumbleweed

OpenSUSE Tumbleweed komt op dezelfde manier uit, maar is in alle andere opzichten hetzelfde als de traditionele vaste implementatie van OpenSUSE, genaamd OpenSUSE Leap. De belangrijkste verschillen zitten in het pakketbeheerformaat – OpenSUSE kiest voor zypper voor pakketbeheer waar CentOS voor yum kiest – en het centrale beheer. CentOS bevat een reeks modulaire beheerprogramma’s waarbij OpenSUSE het uitgebreide YaST-configuratiescherm biedt.

De juiste distributie van rollende releases kiezen

De keuze komt er echt op neer welke vaardighedensets voor u het gemakkelijkst toegankelijk zijn. OpenSUSE en zijn zakelijke tegenhanger SLES bedienen grote ondernemingen al bijna net zo lang als Red Hat Enterprise Linux en bevat een volledige suite van beheersoftware en tooling die aan de behoeften van de meeste ondernemingen zal voldoen, en hetzelfde kan gezegd worden van CentOS.

Beide gemeenschappen zijn volwassen en beloven een lange levensduur, en beide hebben een reputatie en gedocumenteerde geschiedenis in het bieden van snelle reacties op beveiligingsproblemen en andere zorgen.

Container-geoptimaliseerde gratis Enterprise Linux

Gezien de modulariteit van Linux, kan het worden opgeschaald en verkleind door ondersteunende pakketten toe te voegen en te verwijderen. De Linux-kernel zelf kan zelfs tot in de basis worden gestript. Een belangrijk concept bij nieuwere, microservice- of 12-factorimplementaties is het concept van wegwerpbaarheid. Omgevingen worden geacht automatisch te worden samengesteld en afgebroken, en de toepassingen die op die omgevingen worden uitgevoerd, moeten op hun beurt snel starten en netjes stoppen. Dit is allemaal zo dat als het nodig is om een ​​omgeving elastisch te schalen of snel een nieuwe versie van een bedrijfsfunctie in te zetten, dit kan worden gedaan met een extreem lage downtime en zonder merkbare serviceonderbreking.

Dit betekent dat het besturingssysteem zich op dezelfde manier moet gedragen, en dus is een voor containers geoptimaliseerde Linux-omgeving er in wezen een die is uitgekleed tot alleen de basiscomponenten die nodig zijn om de lichtgewicht applicatie die erop draait te ondersteunen.

Twee bedrijfsklare Linux-distributies die in deze categorie passen, zijn Fedora Core en Photon OS.

PhotonOS

PhotonOS is VMWare’s uitstapje naar de containerorkestratieruimte via het Tanzu Kubernetes-gridproject. Tanzu is bedoeld om een ​​bedrijf de mogelijkheid te geven om vertrouwde en traditionele VMWare-virtualisatietechnologie uit te voeren naast nieuwere container-gestuurde implementaties.

Fedora CoreOS

Fedora CoreOS is de Red Hat-afgeleide Enterprise Linux container-geoptimaliseerde deelnemer. Het bevat alle vereiste tropen van een Red Hat-product dat in dat ecosysteem werkt, en is het besturingssysteem dat de voorkeur heeft voor het ondersteunen van apps die in een OpenShift-omgeving worden uitgevoerd.

De juiste container-geoptimaliseerde distributie kiezen

Deze keuze komt dus neer op de leverancier van het containerecosysteem, indien van toepassing, waar u zich aan wilt committeren. Deze keuze kan voortkomen uit legacy, vooral als het bedrijf kan vertrouwen op een eerdere leveranciersrelatie om een ​​betere deal te krijgen. Zowel Red Hat als VMWare willen hun klanten graag behouden, aangezien de hele wereld overstapt op container-gebaseerde multicloud-implementaties en het is bekend dat ze hoge kortingen bieden in ruil voor meerjarige retentie.

Gratis ingebedde Linux

Embedded Linux-distributies komen overeen met veel dezelfde zorgen als voor containers geoptimaliseerde distributies, behalve dat er doorgaans een diepere focus is op compatibiliteit op hardwareniveau en beveiligingsversterking. Meestal worden deze ingekorte varianten uitgevoerd op hardware met een laag stroomverbruik die in staat is om een ​​subset van functies uit te voeren. Denk aan Apple Watches, FitBits en zelfs minder geavanceerde apparaten.

Als we kijken naar de zorgen waarmee een onderneming te maken zou krijgen bij het kiezen van een embedded Linux-distributie, komen drie distributies naar de top.

Alpine Linux

Alpine Linux is sterk gericht op het beschermen van de applicaties die erop draaien, maar weegt ook een deel daarvan af met een focus op bruikbaarheid, door te kiezen voor de bekende ‘apt’ pakketbeheerder voor software-installatie.

Debian

Debian is, hoewel niet strikt voor ingebedde Linux-problemen, een van de oudste en meest vertrouwde distributies van Linux, en vormt de basis voor vele afgeleiden, waarvan Ubuntu de bekendste is. Debian combineert bruikbaarheid met flexibiliteit en kan minimaal worden geconfigureerd, waardoor het geschikt is voor een embedded omgeving. In feite worden de populaire kleine computers van Raspberry Pi meestal gebruikt met een Linux-smaak genaamd Raspian, afgeleid van Debian.

Yocto Project

Ten slotte biedt het Yocto-project een interessante optie voor bedrijven. In plaats van een enkele distributie te bieden, biedt Yocto een set hulpprogramma’s voor het genereren van een Linux-distributie die is geoptimaliseerd voor een embedded use-case. Op deze manier kunnen bedrijven distributies in alle soorten en maten lanceren die passen bij de hardware waarop ze worden uitgevoerd.

De juiste embedded distributie kiezen

Bedrijven die zich grote zorgen maken over het veilig laten werken van propriëtaire software op het ingebouwde apparaat, moeten rechtstreeks doorgaan naar Alpine Linux. Degenen die willen insluiten, maar een brede reeks potentiële mogelijkheden willen om uit te kiezen en een meer uitgebreide Linux-ervaring, zullen ontdekken dat Debian aan hun behoeften voldoet. Ten slotte zouden bedrijven die van plan zijn om een ​​reeks hardware van verschillende grootte te verzenden, Yocto moeten bekijken, wiens aanpak het genereren en beheren van veel verschillende afbeeldingen zal vereenvoudigen.

Cloud Managed Enterprise Linux

Dit is een heel specifieke use-case, zo specifiek dat de enige smaak van Linux die hier echt genoemd moet worden, Amazon Linux is.

Amazon Linux

Amazon Linux is de meest kosteneffectieve Linux om in de Amazon-cloud te draaien, maar degradeert je wel naar de keuzes die Amazon heeft gemaakt. Amazon beheert de zaken op de kernellaag en past optimalisaties toe die volgens hen het beste zijn om binnen hun EC2-omgeving te draaien.

Amazon Linux is in 2010 gebouwd op basis van de Red Hat-broncode-RPM’s, zoals CentOS en andere afgeleiden. voor RHEL-derivaten worden niet netjes op het systeem geïnstalleerd. Op dit punt zou Amazon Linux als zijn eigen smaak moeten worden beschouwd en niet noodzakelijkerwijs compatibel of afgestemd op een andere distributie. Dit betekent dat lock-in hier onvermijdelijk is, dus als je van plan bent om op Amazon Linux te implementeren, moet je ook je tests erop uitvoeren.

Commerciële Enterprise Linux

Commerciële Linux-leveranciers zullen producten en diensten met toegevoegde waarde leveren aan een distributie van Linux en licenties voor hun product verkopen. Dit omvat bijna altijd een ondersteunings- en onderhoudsmogelijkheid, en kan ook add-ons bevatten, zoals verbeterde implementatiemogelijkheden, bewaking en andere bedrijfstools.

Red Hat Enterprise Linux

De meest populaire commerciële Linux-distributie is ongetwijfeld Red Hat Enterprise Linux of RHEL. De klanten van RHEL, die onlangs door IBM zijn gekocht, genereren miljarden dollars per jaar aan inkomsten. Naast hun commerciële Linux heeft Red Hat ook verschillende andere open source-technologieën gebrandmerkt die samenwerken om een ​​zakelijk ecosysteem te vormen. De Satellite 5- en Satellite 6-projecten, gebaseerd op de open source Spacewalk- en Foreman / Katello-gemeenschapsprojecten, bieden bijvoorbeeld het patchbeheer en de upgrademogelijkheden die nodig zijn om duizenden Linux-hosts te beheren.

SUSE Linux Enterprise Server

De SUSE Linux Enterprise Server (SLES) -distributie van Linux is ook populair bij ondernemingen, vooral in EMEA. Het SLES-product is de commerciële tegenhanger van het OpenSUSE Linux-project. Als distributie richt het zich op een lichtgewicht en eenvoudige gebruikerservaring, ondersteund door een ijverige focus op beveiliging, inclusief indrukwekkende reactietijden bij het omgaan met pakketkwetsbaarheden. SUSE’s recente aankoop van de Rancher-container-engine op basis van Kubernetes toont hun bereidheid om in de container-orkestratieruimte te spelen, waardoor ze goed gepositioneerd zijn voor toekomstige implementatiepraktijken.

Canonieke Ubuntu Enterprise

De Canonical Corporation biedt een Enterprise-pakket voor de gemeenschap Ubuntu Linux-distributie, dat zij Ubuntu Enterprise noemen. Het is in feite een reeks betaalde services zoals hardwarecertificering, goedgekeurde builds (inclusief builds van OpenStack) en algemene ondersteuning. De distributie zelf verschilt niet tussen aanbiedingen, dwz er is slechts één distributie van Ubuntu, wat zorgt voor een gemakkelijke implementatie en een wrijvingsarme toegang tot hun bedrijfsdiensten.

CloudLinux

CloudLinux biedt een enterprise-class distributie van Linux gericht op bedrijven met hostingproblematiek, maar aangezien hosting een vrij veeleisende verantwoordelijkheid is voor een server, volgt hieruit dat de distributie als stabiel genoeg kan worden beschouwd om enterprise productieworkloads uit te voeren. Hoewel het niet zo’n breed ecosysteem heeft als producten als RHEL, SUSE en Ubuntu, bouwt het wel achter RHEL op en zal het dus compatibel zijn met veel producten in dat ecosysteem.

Vaste release gratis Enterprise Linux

Dit is de breedste categorie van Enterprise Linux en het is vrij waarschijnlijk dat u dit artikel leest vanwege de recente verstoring in deze ruimte. CentOS is een van de meest bekende gratis Enterprise Linux-distributies en is, tot het recente debuut en de focus verschoven naar CentOS Stream, gebouwd achter de RHEL-bron-RPM’s.

Dit proces is precies hoe het klinkt. Vanwege de voorwaarden van de GPL is RHEL verplicht om de broncode voor hun aangepaste distributies van andere gratis softwareproducten openbaar beschikbaar te houden. Het doet dit in de vorm van RHEL-bron-RPM’s, dit zijn RPM-verpakte codebases die overeenkomen met binaire distributies van pakketten die de distributie ondersteunen.

Binaire compatibele RHEL-distributies

Distributiegemeenschappen zoals CentOS, Springdale en Oracle Enterprise Linux zullen deze bronpakketten downloaden en de software daarin opnieuw opbouwen en opnieuw verpakken, en ze vervolgens hosten in hun eigen opslagplaatsen, naast de basisdistributies die ze brandmerken. Op deze manier wordt binaire compatibiliteit met de bovenliggende distributie gegarandeerd, waardoor alle stabiliteit en kracht van RHEL naar een GPL-release wordt gebracht. Dit is ook het model voor de aankomende AlmaLinux- en Rocky Linux-releases, die beide zijn gemaakt als directe reactie op het grote bedrijfsleven dat op zoek was naar alternatieven voor CentOS Stream. Deze compatibiliteit is zo naadloos dat al deze distributies tussen elkaar kunnen worden gemigreerd zonder systeemonderbreking, waarbij branding van het ene product wordt verwijderd en vervangen door branding van een ander product.

OpenSUSE Leap

OpenSUSE Leap is de communityeditie met vaste uitgave van SUSE Linux Enterprise Server (SLES), genoemd in de sectie hierboven, en het is ook binair compatibel met zijn enterprise twin. Beide distributies zijn gebaseerd op dezelfde codebase, en migratiehulpprogramma’s kunnen deze systemen ook op hun plaats migreren. De producten zijn in wezen hetzelfde, maar het SLES-product biedt een ondersteuningsgarantie.

Vaste uitgave Gratis Business-Class Linux

Voor kleine tot middelgrote ondernemingen die geen duizenden hosts op schaal hoeven te beheren, maar toch een stabiele en betrouwbare distributie nodig hebben, zijn de twee beste smaken ClearOS en community Ubuntu.

ClearOS

ClearOS wordt aangeboden door HPE en is gebaseerd op CentOS. HPE heeft een GUI-gestuurde beheerconsole voor het besturingssysteem gebouwd en adverteert deze als een alternatief voor Microsoft Windows Small Business Server.

Ubuntu-gemeenschap

Ubuntu-gemeenschap is, zoals hierboven vermeld, dezelfde distributie van Linux; een Ubuntu Enterprise en kan gratis worden gedownload en geïmplementeerd, minus de ondersteuningsmogelijkheden. Ubuntu biedt een lichter ecosysteem van producten dat zeer goed kan worden geschaald naar een kleine tot middelgrote onderneming, en biedt ook een eenvoudige implementatie van OpenStack en aanverwante technologieën.

Laatste gedachten

Er is geen tekort aan Linux om uit te kiezen voor uw onderneming. Als u zich inzet om uw huidige en toekomstige implementatiebehoeften echt te begrijpen, kunt u de juiste keuze voor uw bedrijf maken. Onthoud dat het doel van het besturingssysteem is om uw apps te ondersteunen. Zoek in het algemeen naar een oplossing die de implementatie van uw applicatie volledig ondersteunt en vermijd te betalen voor functionaliteit die u niet nodig heeft of mogelijkheden die strategisch geen waarde toevoegen.

Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn verschillende smaken gebouwd met bepaalde thema’s en prioriteiten in gedachten. Stem de prioriteiten van uw bedrijf dan zoveel mogelijk af op wat u kunt afleiden als de prioriteiten van de organisatie die de smaak ondersteunt. Als beveiliging voorop staat, zorg er dan voor dat de distributie de reputatie heeft snel te reageren op nieuwe kwetsbaarheden. Als u een enorm geschaalde infrastructuur beheert, moet u ervoor zorgen dat er rekening wordt gehouden met ecosysteemfuncties zoals geautomatiseerd patchbeheer. Extra investeringen zullen zich nu uitbetalen gedurende de volledige levenscyclus van uw implementatie.

Liever een uitgebreide gids? Bekijk dan de Decision Maker’s Guide to Enterprise Linux.