Een twee decennia oude codeerfavoriet groeit het hardst in populariteit op de programmeertalen-index. Microsoft’s C# is altijd een populaire taal geweest dankzij .NET-ontwikkelaars, maar dit jaar is de populariteit meer gestegen.

Paul Jansen, CEO van Tiobe Software, zegt dat C# “veruit de meest waarschijnlijke kandidaat” is om de programmeertaal van het jaar te worden genoemd, gezien de taal in een jaar het meest is gestegen in beoordelingen.

C# is ontworpen door Microsoft’s Anders Hejlsberg en uitgebracht in 2000. Microsoft bracht in november C# versie 10 uit naast .NET 6 voor Linux, macOS en Windows, evenals Visual Studio 2022, de eerste 64-bits versie van Visual Studio. De .NET-release ondersteunt ook standaard Apple Arm64 Silicon en Windows Arm64.

C# is momenteel de vijfde meest populaire taal in Tiobe’s ranglijst, die is gebaseerd op zoekopdrachten die ingenieurs en ontwikkelaars maken in populaire zoekmachines en websites. Het bereikte zijn hoogste positie – nummer drie – in 2012, maar de belangstelling lijkt weer te groeien.

“Het is interessant om op te merken dat C# tijdens zijn 21-jarig bestaan ​​nooit de “TIOBE-index programmeertaal van het jaar prijs” heeft gewonnen, hoewel het de afgelopen twee decennia in de top 10 heeft gestaan”, aldus Jansen.

Momenteel blijft Python de meest populaire taal op de Tiobe-index, gevolgd door C, Java en C++. Afronding van de top 10 zijn Visual Basic, JavaScript, assembler, SQL en Swift.

Jansen wees vorige maand op de langzame maar gestage achteruitgang van PHP als populaire taal. Het stond op de 10e plaats in november en staat op de 12e plaats in december.

PHP-bijdragers, waaronder IDE-maker JetBrains, kondigden vorige maand de oprichting aan van de PHP Foundation, een collectief bod om de toekomst van de scripttaal veilig te stellen. Het is gemaakt als reactie op het vertrek van een bijdrager die bijna uitsluitend de kerncomponenten van PHP onderhield.