Windows 10 komt naar Raspberry Pi

We waren al groot fan van de Raspberry Pi, maar het mini-computertje wordt nu nóg wat interessanter.  Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt dat het Windows 10 wil uitbrengen op de Raspberry Pi. Daarmee moet de Pi een echt domotica-hulpmiddel worden, want Windows 10 komt als speciale IoT-versie beschikbaar.

Dat maakt Microsoft vandaag bekend, een paar uur nadat het bericht over de nieuwe en snellere Raspberry Pi uitkwam. Microsoft werkt daarvoor samen met de Raspberry Pi Foundation, die het kleine computertje uitbrengen. Het mooiste nieuws is misschien wel dat het besturingssysteem gratis beschikbaar komt.
 
Windows for IoTWindows 10 komt naar de Pi via het Windows Developer for IoT-platform, een platform van Microsoft waarbij Windows 10 wordt gebruikt om domotica aan te sturen. Omdat de Raspberry Pi zo goedkoop en geschikt is voor domotica, kan dat zowel het aantal Pi-knutselaars als het aantal Windows-gebruikers flink opstuwen. Voor veel potentiële Pi-gebruikers kan het knutselen met de command line terminal en het gebruik van Linux-broncodes nogal overweldigend zijn.

Overigens wordt Windows voor de Pi een beetje anders dan voor de desktop, dus verwacht niet dat je programma's als Internet Explorer of Office moeiteloos kunt draaien op het mini-pc'tje. Volgens Microsoft wordt het een aangepaste versie die veel leunt op de terminal. Daarom lijkt het er wel op dat Windows 10 vooral voor programmeurs is bedoeld, en niet als vervanger van je desktop-OS.

Het is nu pas mogelijk om Windows te draaien op de mini-pc, omdat de vorige versies nog niet goed genoeg waren. Die hadden met slechts 700 Mhz niet genoeg rekenkracht om Windows te draaien. De nieuwe Raspberry Pi 2 heeft 900 Mhz én 1 GB aan werkgeheugen, waarmee het mogelijk wordt een aangepaste versie van Windows te installeren.

Windows 10 voor de Pi komt 'ergens dit jaar' beschikbaar, al wil Microsoft geen datum op plakken. De 'komende maanden' moet er meer bekend worden over het besturingssysteem.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

TEQjobs

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL Blijven je kinderen noodgedwongen thuis door het Coronavirus? Leer ze programmeren met de gratis cursus Scratch! Hi… https://t.co/p29cHSB7r3
linuxmagNL Door het coronavirus werken veel mensen nu thuis. Bekijk deze infographic voor tips waarmee je zorgt dat je lichaam… https://t.co/4LL7ct0gnQ
linuxmagNL Er bestaan duizenden Linux-distributies, elk met hun eigen kenmerken. Omdat je ze niet allemaal zelf gaat uitprober… https://t.co/XnZM8zFFRs