Dells premium laptop XPS 13 gaat opensource. Je kan het toestel nu met het Linux besturingssysteem bestellen bij het bedrijf.

Dell gaat fans van Linux verblijden. De ultradunne Dell XPS 13 is sinds kort ook te bestellen met Ubuntu Linux 14.04 als OS geïnstalleerd. Momenteel is de optie enkel in de VS aan te vragen bij de developereditie van het toestel. Een datum voor globale beschikbaarheid van de laptop is gepland maar nog niet officieel aangekondigd.

Daarnaast is Linux op dit moment enkel te combineren met de duurste configuraties van de laptop: deze die een Core i7 zesde generatie Skylake-chip bevatten. Reken hiervoor dat je minimum 1.600 euro kwijt bent, maar in ruil krijg je volgens ons “één van de mooiste toestellen op de markt”. In de toekomst zou ook de XPS 13 met Core i5 met Linux te kopen zijn, aldus het bedrijf.

Dell bedient tevens professionele gebruikers op zoek naar een Linux-machine op hun wenken. Vanaf nu is de volledige Precision line-up van werkstations te bestellen met het open platform als besturingssysteem.