Tijdens de openingskeynote op VeeamON 2015 in Las Vegas maakte CEO Ratmir Timashev afgelopen dinsdag bekend dat Veeam een nieuwe gratis tool aan zijn reeds bestaande verzameling ‘free products’ gaat toevoegen. Het betreft Veeam Backup for Linux, een gratis standalone agent voor backup en recovery van zowel fysieke Linux-servers on-premises als Linux-VM’s die zich in de publieke cloud bevinden.

Veeam Backup for Linux moet een oplossing bieden voor de bestaande omslachtige, veelal handmatige en/of dure producten waarmee nu zowel Linux-servers die in de publieke cloud draaien als de fysieke servers die we nog on-premise terugvinden, worden gebackupt en hersteld. De complexiteit van die bestaande oplossingen maakt namelijk dat het gros van die servers op dit moment helemaal niet wordt gebackupt en dus onbeschermd door het leven gaat, legt Timashev  zijn gehoor op VeeamON 2015 uit. “And the most exciting part of the announcement”, roept hij: “The product is free!” De zaal reageert met enthousiast applaus.

Veeam heeft als het gaat om ‘free products’ langzamerhand een reputatie hoog te houden. Veeam Backup for Linux voegt zich in het gratis Veeam-portfolio, waarin we producten terugvinden als: VeeamBackup Free Edition, Veeam ONE Free Edition, Veeam Task Manager for Hyper-V en het vorig jaar in Las Vegas aangekondigde en dit jaar in april uitgebrachte Veeam Endpoint Backup FREE. Die gratis producten zijn er natuurlijk niet alleen om de Veeam-community te plezieren. Zoals zo vaak het geval is bij dingen die gratis worden aangeboden, zit er een weldoordachte marketingstrategie achter. “Het geeft ons de mogelijkheid de interesse voor een bepaald type oplossing in kaart te brengen, het betrekt gebruikers bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit en het versterkt de band met onze community”, beaamt Olivier Robinne, EMEA Vice President bij Veeam.

Voordelen

Veeam Backup for Linux belooft drie belangrijke voordelen: Backup anywhere (backup op bestandsniveau, volume-niveau of serverniveau van Linux-workloads in elke willekeurige publieke cloud, tot aan fysieke servers on-premise), flexibele recovery (on-premise restores van backups van individuele publieke cloud-workloads, dan wel cloud-restores van on-premise backups) en ten derde integratie met Veeam Backup & Replication v9. Dit laatste brengt voordelen als: ‘granulaire restores’, basismonitoring en -beheer, versleutelde backup, archivering naar tape of cloud, en meer.

Veeam Backup for Linux komt algemeen beschikbaar ergens in de eerste helft van 2016. Daaraan voorafgaand wordt in besloten kring een bètaversie uitgebracht. Daarvoor geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Interesse in de bètacode kan een ieder kenbaar maken via: http://go.veeam.com/linux.