De stad München onderzoekt terugkeer van Linux naar Windows
- August 19, 2014
- 0
De stad München onderzoekt of het weer terug kan naar Windows nu er zoveel klachten zijn over Linux. Zo meldt Webwereld.nl vandaag. München was juist het grote voorbeeld van een overheid dat overging op open source.
Na tien jaar Linux gaat het stadsbestuur van de Duitse stad München toch maar weer onderzoeken of het terug kan naar Microsoft, zo meldt het bericht op www.webwereld.nl vandaag. Reden: de vele klachten die gebruikers hebben over het open source besturingssysteem.
In de afgelopen 10 jaar is 80 procent van alle werknemers overgeschakeld op Linux, zo’n 15.000 werkstations. Volgens wethouder Josef Schmidt is het aantal klachten nu toch echt te veel aan het worden. “Waar ik ook kom hoor ik mensen lijden. Dat moet echt veranderen”, zegt hij in Suddeutsche Zeitung.
De wethouder heeft een onderzoeksteam van deskundigen geformeerd om de zaak te onderzoeken. “Als zij een terugkeer naar Microsoft adviseren, is dat voor mij niet onbespreekbaar.”
Het zou München onder meer ontbreken aan een uniforme manier om e-mails, contacten en afspraken te synchroniseren tussen mobiele apparaten en de server, waardoor er al een externe e-mailserver is opgezet om de mobiele werknemer te faciliteren.
Een programma om e-mails, contacten en afspraken te combineren zou ontbreken. Daarnaast blijkt van kostenbesparing weinig. de besparing op licentiekosten op Windows wordt teniet gedaan door eigen programmeerwerk.
“We hebben de indruk dat Linux erg duur is, omdat er veel zelf moet worden geprogrammeerd”, zegt wethouder Schmidt. Daarnaast is de informatie-uitwisseling met andere instanties problematisch. Onderling konden gestuurde bestanden niet worden uitgelezen, zo is de klacht.
Microsoft heeft al gereageerd met de opmerking dat ze voor eventuele besprekingen open staan.
De gemeenteraad van Munchen heeft verbijsterd gereageerd op de uitlatingen van Schmidt en gezegd nog vierkant achter het Linux-project LiMux te staan. Veel partijen zien eerder een probleem in de IT-afdeling en de verouderde hardware dan in de open source. Het onderzoek naar de problemen wordt wel ondersteund. Ook de Free Software Foundation Europe wil een dergelijk onderzoek, meldt Heisse.
Bron: webwereld