RS Components (RS) heeft vandaag de beschikbaarheid bekend gemaakt van de nieuwste versie van de Raspberry Pi Compute Module, gebaseerd op de architectuur van de Raspberry Pi 3. De nieuwe Raspberry Pi 3 Compute Module (CM3), past in een standaard DDR2 SODIMM-sleuf en levert dezelfde prestaties als de Raspberry Pi 3.

Net als de Raspberry Pi 3 maakt de CM3 gebruik van de 64-bit Broadcom BCM2837, gebouwd rond een ARM Cortex-A53-quad-core-processor met een snelheid van 1,2 GHz en 1GB-LPDDR2-RAM. De CM3 heeft 4 GB aan eMMC-flashgeheugen on-board en identieke headers als de oorspronkelijke Compute Module (CM1).

Daarnaast hebben RS en Allied de nieuwe voordelige Raspberry Pi 3 Compute Module Lite (CM3L) op voorraad. Deze heeft dezelfde BCM2837 ARM Cortex-processor met 1GB-RAM, zonder flashgeheugen. Optioneel kunnen een eMMC-apparaat of SD-kaartlezer worden toegevoegd.

Net als zijn voorganger is de Raspberry Pi 3 Compute Module ontworpen voor integratie in industriële toepassingen. Eén voorbeeld hiervan is de reeks grote displays van de volgende generatie van NEC. Deze zijn voorzien van een bus voor een optionele Raspberry Pi 3 Compute Module, en zijn ontworpen voor gebruik in fel verlichte openbare ruimtes, zoals scholen, kantoren, winkels en stations.

De Raspberry Pi 3 Compute Module is bij RS en Allied ook te koop als onderdeel van een ontwikkelingskit, in combinatie met het Compute Module-I/O-board. Dit eenvoudige opensource-ontwikkelingsboard zorgt voor maximale I/O-verbindingsmogelijkheden van CM1, CM3 of CM3L met headers en flexibele connectoren, en stelt de ontwerper in staat om on-board eMMC-flash via USB te programmeren. Het fungeert als een platform voor prototyping en als startpunt voor de ontwikkeling van toepassingsspecifieke basisboards.
“Ons initiatief voor het vergroten van de toepassingsmogelijkheden van de Raspberry Pi was tot nu toe al een groot succes; er is een groot aantal innovatieve toepassingen ontwikkeld op basis van onze eerste Compute Module”, aldus Eben Upton van de Raspberry Pi Foundation.
“De introductie van deze nieuwe versie van de Compute Module toont een sterke inzet van Raspberry Pi Foundation voor de industriële markt, die verder gaat dan het oorspronkelijke doel van het platform als een educatief programmeerhulpmiddel”, aldus Rob Maycroft, Global Product Manager voor Raspberry Pi bij RS. “Ontwerpers van geïntegreerde systemen hebben toegang tot de hulpbronnen van de grote Raspberry Pi-community en kunnen bouwen op de verbeterde processormogelijkheden van de Raspberry Pi 3 voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.”