De Oculus Rift komt eraan, en je kunt de Gear VR van Samsung nu al kopen. Maar hoe weet je nu of virtual reality wel écht de moeite van het kopen waard is? Gelukkig zijn er meer dan genoeg gratis apps om virtual reality uit te proberen, die werken met spotgoedkope headsets als de Cardboard van Google. Onze collega’s van PCM doken daarom de app-winkels in en zocht de beste virtual reality-apps voor je uit.

1. Achtbanen (gratis, Android, iOS & Windows Phone)

Achtbanen doen het altijd goed, en zijn dé manier om virtual reality echt te ervaren. Geen wonder dat er dus tientallen achtbanen-apps bestaan die je kunt proberen om te kijken of je snel ziek wordt van VR.

Een goede achtbaan-app is bijvoorbeeld Dive City Coaster, waarmee je door een grote stad hobbelt in een karretje. Een iets spannender ritje én met een mooiere omgeving is het pragmatisch genoemde Roller Coaster VR. Of zoek eens in de Play Store om wat leuke achtbanen te vinden. En ze zijn er zelfs voor Windows Phone!

Hier kun je enkele gratis achtbaan-apps downloaden
Voor Android: Voor iOS: Voor Windows Phone:

2. Paul McCartney: Live in Concert (ervaring, gratis, Android & iOS)

Een van de oudste en inmiddels bekendste demo’s is tegelijk een van de beste introducties voor virtual reality: Een live-concert van Paul McCartney. In die demo woon je een live-uitvoering bij van ‘Live And Let Die’, die de oude rocker in 2014 speelde. Het nummer duurt slechts een paar minuten, maar in die tijd krijg je een piano- en gitaarspelende topmuzikant te zien die omringd wordt door vuurwerk en gillende fans.

De ex-Beatle is overigens niet de enige muzikant waarvan een VR-demo bestaat – je kunt ook terecht bij Jack White.

Je kunt ‘Paul McCartney: Live’ hier downloaden:

Voor Android: Voor iOS:

3. Star Chart (AR, gratis, iOS)

Er bestaan al tientallen apps waarmee je ‘s nachts naar de lucht kunt kijken, maar met een virtual reality-app denk je helemaal dat je tussen de sterren vliegt. Dat kan op iOS met de app StarChart voor iOS. Daarmee kun je naar de nachtelijke lucht kijken zonder, waarbij je te zien krijgt waar de sterren en planeten staan. Bonus: Dat werkt ook overdag. Handig.

Je kunt StarChart hier gratis downloaden.

4. Chair In A Room (horror-game, gratis, Android)

‘Chair In A Room’ is een horror-puzzel-game in hetzelfde genre als klassiekers zoals ‘The Room’. In het spel wordt je wakker in een donkere kamer waar alleen een stoel staat. Je kunt rondkijken met een (veel te kleine) zaklamp, om zo hints te verzamelen over hoe je uit de kamer moet ontsnappen.

Dat klinkt minder spannend dan het is – in werkelijk is ‘Chair In A Room’ doodeng, zeker als je slecht tegen verrassingen kunt… De app is gratis te downloaden in de Play Store.

Je kunt ‘Chair In A Room’ hier gratis downloaden.

5. Flight VR (simulator, gratis, Android)

Flight Simulator is een app waarvan de naam al volledig verklapt wat het is. Je leert er een vliegtuig mee besturen. Goed, het is niet zo geavanceerd dat de KLM er binnenkort mee gaat trainen, maar het is een geinige introductie in virtual reality. Je hebt daar overigens wel een controller voor nodig (bijvoorbeeld van je PlayStation of Xbox).

Je kunt Flight VR hier gratis downloaden.

6. Jurassic VR (ervaring, gratis, Android & iOS)

`

Wij willen al sinds we kinderen zijn tussen de dinosaurussen lopen. Jurassic Park was onze favoriete film, dus waren we meteen enthousiast over ’Jurassic’, een demo waarin je tussen de reptielen lijkt te lopen. Goed, in de praktijk wordt je niet door brontosaurussen onder de voeten gelopen, en soms vraag je je zelfs al waarom er zo weinig dino’s rondlopen in dit spel. Maar misschien is dat juist wel de kracht ervan. Het maakt ’Jurassic’ in ieder geval een spannende demo.

Je kunt Jurassic VR hier downloaden
Voor Android: Voor iOS:

7. Vanguard V (game, gratis, Android)

Een van de beste games voor de Cardboard en vrijwel alle andere headsets is Vanguard. Het mooie van die game is dat je het ook zonder je handen kunt spelen. In het spel vlieg je in een robot-pak door de ruimte, waarbij je moet proberen asteroïden en ruimteschepen te ontwijken. Je doet dat simpelweg door te kijken naar een plek naast de ruimtestenen, waardoor je vanzelf die kant op vliegt. Het gaat snel, hectisch, maar verslavend. Er is een demo beschikbaar met een level, maar als je verder wilt spelen betaalt je een klein bedrag zodat de ontwikkelaars de game verder kunnen bouwen.

Vanguard V kun je hier gratis downloaden.

8. VR GunDefense (game, gratis, Android)

VR GunDefense is weer een game die je niet met een controller hoeft te spelen. In het spel sta je stil in een arena, waar hordes zombies op je af komen gerend. De missie is simpel: Overleef zolang je kunt. Je hebt daarvoor een geweer in handen dat constant schiet, dus het enige dat je hoeft te doen is rondkijken en goed richten. En het is bovendien gratis.

Je kunt VR GunDefense hier gratis downloaden.

9. Glitcher VR (AR, gratis, Android)

De Cardboard heeft een handige opening aan de voorkant (of is het de achterkant?) waar je je camera-lens doorheen kunt laten kijken. Er zijn maar weinig apps waarbij dat actief wordt gebruikt, maar Glitcher VR is er een van. De app is dan ook niet zozeer een virtual, maar een augmented reality-app, waarmee je de wereld om je heen van een mooi filter kunt voorzien. Je kunt bijvoorbeeld een Terminator-view over de wereld heen zetten, of een waarbij de kleuren in negatief staan. Niet erg nuttig, maar wel grappig. En bovendien gratis.

Je kunt Glitcher VR hier gratis downloaden.

10. Street View (gratis, Android)

Als Street View nog niet futuristisch genoeg is, is er nu ook een virtual reality-versie van het straatbeeld van Google. Street View VR is geen losse app, maar een functie die in de Android-app van Google Maps gewoon heel goed verborgen zit. Als je op Google Maps naar een Streetview-beeld gaat, zie je rechtsonder een icoontje staan. Door daarop te klikken verdubbelt het beeld, waardoor je Streetview via je Cardboard kunt kijken. Navigeren gaat ook via de bril – je kunt door de straat wandelen en rondkijken door de knop aan de zijkant te gebruiken. Dat werkt voorlopig wel alleen op Android.

11. Orbulus (ervaring, gratis, Android)

Orbulus is opnieuw zo’n perfecte demonstratie van wat virtual reality kan, al is de app zelf niet erg diepgaand. De naam is afgeleid van het beginscherm van de app, die uit een aantal bollen bestaat. Door zo’n bol te selecteren, kom je terecht in een virtuele omgeving. Er zitten er tientallen in de app, zoals bekende parken, of grote steden als New York. Zo kun je jezelf heel even in een andere wereld wanen – al gebeurt er in die werelden nooit heel veel.

Je kunt Orbulus gratis in de Play Store downloaden.

Lees ook