Kan je het je nog herinneren? In de jaren ‘90 ging je een week lang in een klas zitten om te luisteren naar een man die de hele dag stond te ouwehoeren. Het was altijd lastig om na de lunch wakker te blijven en je moest continue wachten tot de sukkels in de klas eindelijk klaar waren met de labs, voordat je eindelijk weer verder kon om nieuwe dingen te leren. Of het tegendeel was het geval: nooit tijd genoeg om je labs af te maken, omdat iedereen sneller was en een sadistische docent die je nooit voldoende tijd gaf om de labs ook af te maken.

Kan je je dan voorstellen dat in 2016 nog steeds bussen vol mensen bij de opleidingsinstituten worden afgeleverd om het op exact dezelfde manier te doen? Ik doe het inmiddels al twintig jaar en elke week zie ik weer dat deze manier van leren gewoon niet voor iedereen werkt. Een cursusdag duurt gemiddeld van 09:00 tot 16:00 en met aftrek van de pauzes houd je effectief 5,5 uur per dag over. Met een beetje pech zit je hiervan drie uur te wachten totdat iedereen klaar is met de labs. En als je je onderwerp al een beetje kent, dan hoor je gedurende de hele cursusdag misschien een half uur informatie dat ook echt nieuw is voor je.

Daarom moet leren anders. Hoe? Simpel. Ik heb vorig jaar video cursussen opgenomen. Ik geloofde eerst niet dat dit ook kon werken, maar sinds ik de trotse maker ben van de nummer 3, nummer 39 en nummer 69 in de bestseller top 100, heb ik me er meer in verdiept en nu snap ik waarom het wel werkt. Een videocursus speel je af wanneer jou het uitkomt en als je het even niet snapt, speel je het fragment gewoon nog een keer af. Ideaal en super efficiënt. Je bekijkt alleen dat wat je echt nodig hebt.

Natuurlijk zijn er ook mensen die interactie willen. Daarvoor gebruik ik gototraining.com. Dit zijn online sessies, die samen met een live lab omgeving net zo echt zijn als een klassikale training waarvoor je elke ochtend en elke middag minstens een uur onderweg bent. Zeker in combinatie met een aftrap op locatie werkt dat echt heel erg goed. Je leer elkaar kennen, je maakt er een forum bij, zodat je met elkaar kunt communiceren over problemen en je houdt hier betere contacten aan over dan in de meeste klassikale trainingen.

Maar met al die digitale vormen van training, mis je soms wel het intermenselijke. Soms is het ook gewoon leuk om koffie te drinken met de docent en nieuwe mensen te ontmoeten op een klassikale training. Ik heb de oplossing! Van 14 tot 18 september 2015 geef ik een massale training op locatie in Las Vegas, waar ik 400 mensen ga opleiden voor RHCSA(r), RHCE(r) en een RHCA(r) module. Alles is onderverdeeld in timeslots van één uur, waarbij je kunt kiezen tussen een hoorcollege of een werkcollege. In een hoorcollege worden de onderwerpen haarfijn uitgelegd en in een werkcollege kun je onder vakkundige begeleiding werken aan labs die jou helpen om zo diep in de materie te gaan als je zelf wilt.

Het gaat een geweldig evenement worden, waarvoor zich nu al mensen aanmelden van over de hele wereld. Omdat ze weten van wie ze de cursus krijgen, omdat de prijs voor drie opleidingen in één week (mét hotel) ongeveer hetzelfde is als een normale cursus voor één module en omdat het een unieke gelegenheid is om te netwerken met “peers” van over de hele wereld. Meer weten? Ga naar masters-live.org. See you in Vegas!