Column: Nieuwe vrienden
- May 14, 2018
- 0
Ergens rond het jaar 2000 stond ik met Tony Krijnen van Microsoft op een podium tijdens een conferentie van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland om te discussiëren over “open source of open standaarden”. Het standpunt van Microsoft was meer dan duidelijk: Microsoft houdt zich aan Open Standaarden en zal nooit iets met open source gaan doen, omdat dat niet hoort bij de aard van een commercieel softwarebedrijf.
Anno 2016 is Microsoft Platinum partner geworden van de Linux Foundation, waarmee bevestigd wordt dat het oude standpunt van Microsoft 180 graden gedraaid is. Microsoft is nu een vriend van open source, Microsoft SQL draait op Linux en er zullen meer Microsoft-oplossingen komen die op Linux draaien. Daarnaast valt te verwachten dat het aantal bijdragen van Microsoft aan open source in de nabije toekomst aanzienlijk toe zal nemen.
Ho! Wacht even! Microsoft premium sponsort de Linux Foundation? Waarom doen ze dat? Ik denk dat het antwoord vrij simpel is. Open source is begonnen als een ontwikkeling die sterk gerelateerd was aan UNIX en Linux. Toen Microsoft haar dominante marktpositie verwierf, ging dat voor een belangrijk deel ten koste van UNIX. Het gevolg was dat UNIX, en dus ook Linux, tot vijand gebombardeerd werd. Omdat open source zo sterk gerelateerd was aan deze besturingssystemen, werd open source hiermee ook een vijand. Microsoft had vele redenen om uit te leggen waarom closed source beter was. Niet alleen voor de aandelenwaarde van Microsoft, maar ook voor de Microsoftklanten – volgens de visie van Microsoft.
Inmiddels is open source al lang niet meer beperkt tot alleen Linux en UNIX. Ontwikkelaars over de hele wereld ontdekten dat het leuker is om code te ontwikkelen als je dat met elkaar doet en dat je daardoor nog betere code kreeg ook. Samen sterker, slimmer, beter en leuker, zeg maar. De open source ontwikkelmethode breidde zich uit tot alle facetten van de industrie en waar vroeger bedrijven geld verdienden aan het verkopen van software, bleek het model om geld te verdienen aan het verkopen van services ook prima te werken. En ondertussen werd Linux groter en groter en ontwikkelde zich tot het dominante besturingssysteem in het datacentrum.
Met die ontwikkeling van Linux als dominant besturingssysteem, en met de sterke adoptie van open source als standaard ontwikkelmodel voor veel ontwikkelaars, gebeurde ook nog iets anders wat uiteindelijk Microsoft (maar ook anderen zoals VMware) op de knieën gekregen heeft. Steeds meer applicaties werden ontwikkeld op basis van open source frameworks, met het gevolg dat niet langer Microsoft, maar Linux in veel gevallen het standaard besturingssysteem werd. Om het tij te keren, heeft Microsoft bash geïncorporeerd in Windows 10, net als een versie van Ubuntu Linux. Daarbij zijn ze nu dus ook nog premium partner geworden van de Linux Foundation. Ze kunnen niet anders, want anders zouden ze het significante Linux aandeel van de Linux markt verliezen.
Ik geloof meteen dat het goed is voor Microsoft om een actief speler te worden op het gebied van open source. Ik geloof ook dat het goed is voor de klanten van Microsoft, want door de verbreding van de horizon naar open source wordt de inzetbaarheid van de Microsoft oplossingen voor die klanten een heel stuk groter. Ik zie alleen nog niet wat de open source community ermee opschiet. Linux en open source hebben zich kunnen ontwikkelen tot dominerende oplossingen zonder de hulp van Microsoft en er is geen enkele reden dat we Microsoft nu ineens wel nodig hebben. Het zou pas echt wat betekenen als Microsoft nu ook werkelijk de code van alle oplossingen open zou maken.
Daarom roep ik Microsoft op om echt wat te doen waar de open source community iets aan heeft en de source code van Microsoft Office open te maken, zodat we dat eindelijk ook eens op Linux kunnen gaan gebruiken.