Google heeft tijdens Google I/O 2015 een nieuw systeem aangekondigd: Brillo. Hiermee worden allerlei diensten met elkaar verbonden zoals bijvoorbeeld smarthome, maar ook andere slimme oplossingen.
Google kondigt 'Internet of Things'-besturingssysteem Brillo aan

Google wil hiermee een nieuwe standaard creëren om een centrale oplossing te bieden voor deze steeds groter wordende markt. Dit centrale systeem zal gegevens ontvangen van verschillende apparaten en ook de aansturing ervan voor zijn rekening nemen. Het platform, gebaseerd op Android, zal alle communicatie en aansturing voor zijn rekening nemen.

Bij het Brillo-project wordt gekeken naar drie onderdelen die belangrijk zijn voor dit soort home automation-oplossingen: communicatie, besturingssysteem en de gebruikerservaring. Daarvoor heeft Google ontwikkelaars van Nest, Android en Chrome OS samen laten werken.

Eén van de belangrijkste dingen voor home automation is de communicatie tussen apparaten en tussen apparaten en hun ‘afstandsbediening’. Google heeft daarvoor een nieuwe standaard ontwikkeld, Weave. Deze communicatie vindt plaats op basis van schema’s.

Ontwikkelaars kunnen hun eigen schema’s doorgeven. Weave werkt ook met niet-Brillo-apparaten, waardoor producenten hun bestaande hardware geschikt kunnen maken voor communicatie met Brillo.

Brillo is een speciaal aangepaste versie van Android, waarbij alleen de absolute kern van Android overblijft. Deze kern, die gebaseerd is op Linux, is speciaal geoptimaliseerd voor het gebruik in apparaten die weinig resources hebben. Zo moet Brillo zonder problemen kunnen draaien op een deurslot.

Doordat Brillo gebaseerd is op Android, is er ook ondersteuning voor functies als WiFi en Bluetooth.

Android zal andere apparaten herkennen die ondersteuning voor Brillo hebben, waardoor nieuwe apparaten eenvoudig te besturen zijn.

Een previewversie van Brillo wordt in het derde kwartaal van 2015 beschikbaar gemaakt. De communicatietaal Weave wordt in het vierde kwartaal officieel beschikbaar gemaakt, maar een previewversie wordt al snel uitgebracht.