Wil je jouw Linux-computer met je Android-smartphone besturen? Dan heb je heel wat keuze uit allerlei apps, die als afstandsbediening werken voor XBMC, VLC, amaroK, mpd enzovoort. Maar de app Ubuntu Remote Control – die overigens ook voor andere Linux-distributies dan Ubuntu werkt – heeft heel wat meer mogelijkheden.

Het enige wat je er op je computer voor moet doen is de OpenSSH-server draaien (onder Ubuntu sudo apt-get install openssh-server) en in de firewall instellen dat toegang tot poort 22 toegestaan is (Ubuntu doet dat standaard al; in openSUSE moet je dat zelf nog doen). Daarna open je op je Android-telefoon de Ubuntu Remote Control app en lees je de instructies.

Het hoofdvenster is in het begin leeg, dus druk op add your first ubuntu client. Voer de naam en het ip-adres van je computer in en daarna je gebruikersnaam en wachtwoord. Druk op connect om met je computer te verbinden. Het is overigens ook mogelijk om een private key van ssh te importeren. Daarna krijg je in het venster van de app te zien dat je verbonden bent en kun je op allerlei knopjes drukken. Zo kun je het geluidsvolume veranderen en met de mediaknopjes muziek pauzeren, starten of doorspoelen. Verder zijn er enkele shortcuts gedefinieerd. Met het camera-icoontje maak je bijvoorbeeld een screenshot van het scherm van je computer. De icoontjes van het gesloten en het geopende slot dienen om je screensaver te vergrendelen en te ontgrendelen. Met de twee knopjes hiernaast start je je computer opnieuw op of sluit je hem af.

Door lang op een knopje te drukken, krijg je het edit-venster te zien. Je kunt dan het icoontje veranderen, een commando uit een voorgeprogrammeerde lijst aan de knop toekennen of zelf een commando ingeven. De interface legt een beperking op van slechts acht shortcuts, maar met een druk op custom command kun je altijd eenmalig een willekeurig commando laten uitvoeren. Op de achtergrond wordt daarvoor allemaal ssh gebruikt. Overigens heb je voor een aantal commando’s wel het programma xdotool op je computer nodig. Druk je bovenaan op sftp, dan krijg je het bestandssysteem van je computer te zien en kun je bestanden downloaden, hernoemen of verwijderen. Het is ook mogelijk om meerdere computers in het hoofdvenster toe te voegen. Naast elke computer krijg je ook een knopje voor Wake on LAN te zien om je computer mee te wekken, maar dan moet dat uiteraard wel in de BIOS van je computer ingeschakeld staan.

zie http://bit.ly/1k8oMXX