Het Linux-besturingssysteem Linux draait ook op de 25-jarige Nintendo 64-gameconsole. Linux staat niet onder de controle van één bedrijf of ontwikkelaar, maar wordt open source ter beschikking gesteld. Dit betekent dat iedereen kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de software.

Dat deed softwaremaker Lauri Kasanen ook, die de software overbracht naar de hardware van de Nintendo 64. Hierdoor wordt de gameconsole een computer waarop andere soorten software kunnen draaien. Er is een binair bestand van de Linux-poort beschikbaar via Lauri’s GitHub.

“Sommigen zullen zich afvragen waarom ik dit heb gedaan”, schrijft Kasanen in een e-mail. “Door Linux beschikbaar te stellen is het makkelijker om emulatiesoftware voor oude spelcomputers op de Nintendo 64 uit te brengen.”

“En de belangrijkste reden waarom ik dit deed: omdat ik het kan, voegt de ontwikkelaar toe aan de e-mail.

Dit is een vroege versie van het besturingssysteem die alleen kan worden geïnstalleerd op een gameconsole met een speciale gamecartridge.

Niet de eerste poging

De ontwikkelaars van de software hadden eerder geprobeerd Linux naar de Nintendo 64 te porten, maar stopten voortijdig met de ontwikkeling. Kasanen zegt dat zijn versie niet is gebaseerd op deze eerdere pogingen, maar volledig op zijn eigen code draait.

Nintendo 64 werd uitgebracht in 1996. In de daaropvolgende jaren werden games als Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time voor deze machine uitgebracht.

 

Bron: NU.nl  en Phoronix.com