De Belastingdienst zoekt via een aanbesteding een leverancier van een Linux-besturingssysteem, inclusief distributiemechanisme, onderhoud en ondersteuning, voor zijn IBM System z-mainframe. Het betreft een overeenkomst met een looptijd van acht jaar, met een optie tot verlenging van tweemaal één jaar.

De mainframe-omgeving van de Belastingdienst huisvest bijna alle massale transactionele processen voor de ondersteuning van de belasting- en douaneprocessen. Dit wordt uitgevoerd door applicaties geschreven in Cobol en Java. Om de wendbaarheid van deze (informatie)systemen te vergroten en de onderliggende (applicatie)infrastructuur te vernieuwen, wil de Belastingdienst (een deel van) de functionaliteit van deze systemen gaan implementeren op Business Proces Manager (BPM) van IBM. De inzet van deze software op het mainframe betekent de introductie van een Linux-besturingssysteem voor het IBM System z-mainframe, schrijft de Belastingdienst in het beschrijvend document van de aanbesteding.

 

Joinup

Volgens het e-overheidsplatform Joinup van de Europese Commissie heeft de Belastingdienst twee mainframes, met elk twee IFL (Integrated Facility for Linux)-processoren. Die draaien nu nog Red Hat Enterprise Linux (Rhel) of Suse Linux Enterprise Server (Sles). Straks gaat het mainframeplatform het z/VM-besturingssysteem als een hypervisor gebruiken om Linux-images te draaien vanuit een centrale RPM-repository en IBM Wave om de virtuele machines te beheren.

Met de migratie naar ‘Linux on z Systems’ wil de fiscus zijn besturingsomgeving vernieuwen. Naar verwachting zullen ook andere applicaties naar het nieuwe platform worden gemigreerd, inclusief producten van IBMs Tivoli-portfolio. Startend met vier IFL processoren denkt de Belastingdienst in 2023 een vijftigtal processors in gebruik te hebben, aldus Joinup.