appril festival keert dit jaar terug met zijn jubileumeditie. Al vijf jaar brengt het festival de Nederlandse app-industrie bij elkaar en viert het de successen op het gebied van mobiele applicaties – op de kaart. Van 11 tot en met 15 april 2016 komen professionals uit de markt bij elkaar in de Jaarbeurs in Utrecht.

Trends in de applicatiemarkt Sinds de eerste editie in 2012 is er een hoop veranderd. Jacqueline de Gruyter, oprichtster van appril festival, merkt vooral op dat de markt een stuk professione ler is geworden.“ Je ziet dat appplicaties niet meer een op zichzelf staand product zijn, zoals een buien radar app, maar dat bedrijven applicaties integraal inzetten als een onderdeel van de content strategie om consumenten te bereiken.” De applicatiemarkt voor het grote publiek is verzadigd, waardoor ontwikkelaars steeds meer moeite hebben om hun producten te profileren. Voor ontwikkelaars en digitale bureaus valt er met name in de zakelijke markt nog vee l te winnen. Uitbreiding van diensten door implementatie van nieuwe technieken biedt daarin nieuwe kansen voor de industrie, denk aan IoT-oplossingen. Professionaliseringsslag in de programmering De applicatiemarkt wordt professioneler, maar ook appril festival kiest dit jaar voor een nieuwe insteek. Waar voorheen het programma divers was, brengt de organisatie dit jaar een verdieping aan in de programmering . Gedurende deze vijfde editie staat dagelijks een ander thema centraal met bijbehorende doelgroep.“ Door te kiezen voor een verticale programmering kunnen wij onze bezoekers op basis van hun interesses een gerichter en dus relevanter programma aanbieden,” zegt Miss appril De Gruyter. De keuze om het festival niet meer de gehele maand april in 5 steden tegelijk te programmeren, geeft ook focus. Business and Innovation Day appril festival haakt in op deze ontwikkelingen met de Business and Innovation Day’op vrijdag15 april. Op deze dag spreken visionairs uit de sector over hoe zij nieuwetechnologieën implementeren in hun businessmodellen. Een uitdaging die het festival met de Business and Innovation Day-programmering aangaat is om de bezoekers een actieve rol te laten spelen. Dit doet de organisatie in samenwerking met scrum agile coach Paul Kuijten, veranderoloog en verhalenverteller. Het doel is om de kennis van de bezoekers te achterhalen om vervolgens samen slimmer te worden. Nieuw is de afsluiting van deze dag met de Dutch Mobile Networking reünieborrel. Hiermee wordt een Nederlands vervolg gegeven aan het unieke netwerk evenement wat ieder jaar plaats vindt tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Opening Neelie Kroes Namens StartupDelta verzorgt startupambassadeur Neelie Kroes de opening van het festival. Zij grijpt deze gelegenheid aan om de resultaten van StartupDelta Utrecht uit te lichten en te vertellen waar zij nog kansen ziet in de bloeiende Nederlandse app-industrie.“ Nederlanders zijn veel te bescheiden. Innoveren zit ons DNA. Als wij onze startups en kenniseconomie internationaal op de kaart willen zetten, moeten we uitdragen dat we daar trots op zijn. Initiatieven als appril festival dragen hieraan bij,”aldus Kroes.

Meer informatie over het programma : http://apprilfestival.com/programma-2/ Bijwonen van appril festival 2016 Het festival is gratis te bezoeken en vindt plaats van maandag 11 tot en met vrij dag 15 april 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht.