Swift, de programmeertaal van Apple voor het maken van iOS- en Mac-apps, is open source gemaakt door het elektronicabedrijf. De broncode van de programmeertaal is onder de Apache 2.0 licentie vrijgegeven op GitHub. Ook heeft Apple de website www.swift.org gecreëerd om het project te ondersteunen, zo staat op de website te lezen.

De programmeertaal Swift werd in 2014 geïntroduceerd door Apple voor het ontwikkelen van iOS- en Mac-apps. Op 3 december werden de taal, de ondersteunende libraries, debugger en package manager gepubliceerd op GitHub. Zo meldt het elektronicaconcern op de Swift-website.

De open source-code valt onder de Apache 2.0 licentie met een uitzondering met betrekking tot de distributie van software (Runtime Library-uitzondering). Deze uitzondering houdt onder andere in dat wanneer een ontwikkelaar de code gebruikt in software die hij vervolgens distribueert, hij geen kopie van de licentie hoeft te geven aan anderen.

Verschillende code-eigenaars dragen de dagelijkse verantwoordelijkheid voor het open-source-project. Daarnaast wordt het project aangestuurd door een team engineers die samenwerken met de community.

Het doel van het project is volgens Apple dat Swift naar meerdere platforms en toestellen kan worden overgezet, zonder de afhankelijkheid van de Objective-C runtime van Apple. Op dit moment kan de open source-programmeertaal worden gebruikt op de Mac en op onder Linux draaiende machines..

bron: www.computable.nl