Na bijna vijf jaar ontwikkeling en vele versies heeft het project Tails (The Amnesiac Incognito Live System) versie 1.0 uitgebracht van zijn op privacy en anonimiteit gerichte Linux-distributie. Tails 1.0 is gebaseerd op 32-bit Debian Squeeze (6.0) met een GNOME 2.x-desktopomgeving.

Je draait het besturingssysteem als live-systeem, omdat je op die manier geen sporen van je anonieme surfsessies achterlaat op je harde schijf. Het systeem vertrouwt op Tor om anoniem te surfen en ook Iceweasel 24 (de unbrandedversie van Firefox) is hevig aangepast om je anonimiteit te beschermen. Als je de distributie afsluit, overschrijft ze eerst het RAM om geen sporen achter te laten. Versie 1.0 is niet zo’n grote mijlpaal: het project levert elke drie maanden een versie af en deze nieuwe versie heeft niet meer nieuwe functies dan de andere.

 

De ontwikkelaars hebben ook al een blik op de toekomst gegeven. De volgende versie van Tails (1.1) zal gebaseerd zijn op Debian Wheezy (7.0) en daardoor heel wat nieuwere versies van software bevatten. Tails 2.0 zal zich meer richten op onderhoudbaarheid. Het moet dan eenvoudiger worden om nieuwe versies van Tails uit te brengen, onder andere door een betere infrastructuur en automatische tests. Beveiligingsupdates zouden vanaf dat moment nog dezelfde dag beschikbaar moeten zijn in Tails. En op de heel lange termijn dromen de ontwikkelaars ook al van Tails 3.0, dat de veiligheid nog zal opkrikken door kritieke toepassingen in een sandbox te draaien en van allerlei software een ‘hardened’ versie aan te bieden.