Een nieuw Amerikaans supercomputer-initiatief moet een supercomputer leveren die over 10 jaar al 1000 petaflops rekent.

In 2025 moet de eerste machine klaar zijn die rekent met één exaflops – als tenminste China in de tussentijd niet weer eens met de eer aan de haal gaat. Daar staat momenteel de snelste supercomputer en dat is momenteel Tianhe-2, die bijna twee keer zo snel is als de dichtsbijzijnde Amerikaanse concurrent.

Tianhe 2- rekent 33,86 petaflops, dus er is nog wel een behoorlijke weg te gaan naar de 1000. De VS verbood onlangs Intel om (Xeon)chips te verkopen aan de Chinezen.

Presidentieel bevel

Internetgrondlegger NSF werkt samen met een aantal Amerikaanse ministeries aan de nieuwe machine die zal worden ingezet voor projecten van ruimetvaartorganisatie NASA. President Obama heeft een bevel uitgevaardigd waarin de petaflops-ambitie wordt vastgelegd.

Daarin wil het Witte Huis onder meer de komende 15 jaar jaarlijkse updates van hoe het staat met de ontwikkeling. In 2018 moet sowieso 180 petaflops worden aangestoten in de VS (superpionier Cray werkt momenteel aan deze machine) en de 1000 staat dus nu in de planning voor 2025.