Vera Crypt, een fork van de ter ziele gegane encryptiesoftware TrueCrypt, heeft versie 1.0f uitgebracht, die nu ook het mounten en converteren van TrueCrypt-volumes ondersteunt. Voorheen was VeraCrypt niet compatibel met TrueCrypt en moest je dus nieuwe volumes aanmaken en de gegevens van je TrueCrypt-volume naar het VeraCrypt-volume kopiëren.

Veracrypt heeft de zwakheden die het Open Crypto Audit project in TrueCrypt ontdekte allemaal opgelost. Terwijl TrueCrypt enkel het hashalgoritme RIPEMD-160 ondersteunde voor het afleiden van sleutels voor de encryptie van de systeempartitie, ondersteunt VeraCrypt daarnaast ook SHA-256 met 200.000 iteraties. De ontwikkelaars lieten ook twee tools voor statische codeanalyse los op de code en konden zo heel wat geheugenlekken en potentiële overflows oplossen.

 

Wie Tails gebruikt – de live distributie die zich op privacy focust – zal merken dat ondersteuning voor TrueCrypt in versie 1.2.1 verdwenen is. Gebruikers kunnen nog wel standaard en verborgen TrueCrypt-volumes openen met Cryptsetup. De ontwikkelaars van Tails raden echter aan om LUKS te gebruiken, de standaard onder Linux voor schijfencryptie die goed ondersteund is door allerlei software. Zo maakt de GNOME Disk Utility het mogelijk om versleutelde volumes aan te maken. Versleutelde volumes verschijnen daarna eenvoudigweg in het Places-menu van GNOME, waar je ze kunt mounten.