Handbrake is een alleskunner op het gebied van converteren van videobestanden. Zo converteer je bijvoorbeeld eenvoudig een DVD naar een MP4 bestand. Ook is Handbrake hét gereedschap om opgenomen tv-programma’s op een harddisk recorder te converteren. In dit artikel bespreek ik hoe je Handbrake installeert en hoe je Handbrake gemakkelijk kunt gebruiken.

In Linux Mint installeer je Handbrake eenvoudig via het programmabeheer. Het is een kwestie van Handbrake in het zoekvenster intypen en op enter te drukken. In de zoekresultaten kies je voor Handbrake door erop te dubbelklikken. Vervolgens klik je op de knop Installeren en Handbrake wordt geïnstalleerd. Na de installatie staat Handbrake in het Linux Mint menu onder Geluid & Video.

 

Interface

De gebruikersinterface van Handbrake is Engelstalig en wijst redelijk voor zich. Je begint met het selecteren van hetgeen je wilt converteren (Source). Daarna stel je in naar welk formaat je wilt converteren en waar de video opgeslagen moet worden (Destination). Tot slot stel je in welke instellingen je daarbij wilt gebruiken. Door middel van de Presets List (rechts bovenin het scherm) kun je snel instellingen maken op basis van een apparaat. Deze instellingen kun je vervolgens desgewenst in de onderste helft van het scherm aanpassen. Nu kun je de te converteren video toevoegen aan de wachtrij (Queue). Je start de conversie van de door jou geselecteerde video’s door op de startknop bovenin het scherm te klikken.

 

DVD converteren

Handbrake kan zowel fysieke DVD’s als ISO bestanden van DVD converteren. Je converteert een fysieke DVD door linksboven op Source te klikken en vervolgens links op DVD en daarna op de map VIDEO_TS. Handbrake gaat de DVD analyseren en na de analyse zie je rechts onderin het scherm een afbeelding staan. Nu kun je kiezen welke titel(s) je van deze DVD wilt gaan converteren. In de interface staan de titels (Title) links bovenin het scherm onder Source: DVD. Bij films is dit meestal de titel met de langste tijdsduur. Bij bijvoorbeeld (kinder)programma’s kunnen er meerdere titels staan die allemaal een aflevering betreffen. In de Presets List rechts bovenin het scherm klik je onder Devices bijvoorbeeld voor een Android Tablet. Onder Destination (iets boven de helft van het scherm) stel je de opslaglocatie, de bestandsnaam en het formaat in. De directory moet je ook instellen, want anders wil Handbrake de geconverteerde video in de root directory wegschrijven en daar heeft een gewone gebruiker geen rechten op. Desgewenst kun je in de onderste helft van het scherm de gekozen instellingen uit de Presets List nog wijzigen. Als je alles ingesteld hebt, voeg je de geselecteerde titel toe aan de Queue door bovenin op de knop Enqueue te klikken. Door op de knop Que te klikken, kun je zien welke videobestanden gereed staan om te converteren. De daadwerkelijke conversie start je door op de Start-knop te klikken.

 

Opgenomen TV programma converteren

Humax harddiskrecorders (die onder andere via Ziggo geleverd worden) slaan de opgenomen TV programma’s op in het bestand dat de .ts extensie heeft. In Handbrake klik je op Source en selecteer je het .ts bestand. Na een korte analyse zie je rechtsonder een afbeelding op het scherm staan. Er is nu maar één titel en deze is automatisch geselecteerd. De rest van de instellingen voor het converteren, is gelijk aan de conversie van de DVD.

 

Tot slot

In dit artikel zijn een aantal toepassingsgebieden besproken waarvoor je Handbrake kunt gebruiken. Meer over Handbrake is te lezen in de (Engelstalige) gebruikershandleiding. Deze is te downloaden via de website van Handbrake: https://handbrake.fr/