Afgelopen jaar was een productief jaar voor de Linux-kernelontwikkelaars. De kernel nam vorig jaar in omvang toe van 17,9 tot 19,1 miljoen regels code. Ook het aantal commits in de Git-repository verhoogde van 70.800 tot 71.100. Dat betekent dat de kernel vorig jaar dagelijks gemiddeld met 3200 regels code in de vorm van 195 Git-commits toenam. De eerste release van 2015 was Linux 3.19, met heel wat nieuwigheden in bestandssystemen. Het gedistribueerde bestandssysteem Ceph ondersteunt nu inline gegevens, waardoor toegang tot kleine bestanden sneller is.

SquashFS, het read-only bestandssysteem dat veel live-distributies gebruiken, ondersteunt nu LZ4-compressie en in OverlayFS is het nu mogelijk om meerdere read-only lagen te definiëren. Btrfs heeft heel wat bugfixes en verbeteringen gekregen, onder andere in de code voor RAID 5 en 6, en de Ext4-driver moet het processorverbruik verminderen. Het Flash-Friendly File-System (F2FS) tot slot heeft nu een fastboot mount-optie om sneller op te starten.

Op het gebied van hardware zijn vooral bezitters van een laptop geholpen. De mute- en volumeknoppen van ThinkPads veroorzaken nu geen problemen meer, het keyboard backlight van Dell-laptops heeft nieuwe ondersteuning en de Toshiba-driver handelt hotkeys beter af. De acerhdf kerneldriver gebruikt nu de bang-bang thermal governor op ondersteunde modellen en de kernel heeft nu een Elan-driver voor aanraakschermen in talrijke Google Chromebooks. De kernel ondersteunt ook de Microsoft Surface Pro 3 Type Cover. Linux 3.19 heeft ook al initiële ondersteuning voor Intel’s Skylake-processoren, die eind 2015 verwacht worden als opvolgers van de Broadwell-architectuur.

De Nouveau-driver heeft initiële ondersteuning voor de GeForce GTX 900-serie, terwijl de AMD DRM-driver DPM fan control support voor nieuwere GPU’s aanbiedt, waardoor de ventilatoren minder lawaai maken. AMD heeft ook zijn AMDKFD-driver toegevoegd aan Linux 3.19. Die werkt samen met AMD’s userspace HSA (Heterogeneous System Architecture)-bibliotheek die CPU en GPU integreert. HSA ondersteunt enkel 64-bit Linux.

http://kernelnewbies.org/Linux_3.19