Deze week werd de jaarlijkse Visual Networking Index van Cisco openbaar gemaakt. In het onderzoek wordt een voorspelling gemaakt van de evolutie van het technologische status quo, waarbij een van de meest opvallende rollen weggelegd is voor het internet of things.

Het netwerk van IoT-apparaten zal aan een waanzinnig tempo groeien, blijkt uit het onderzoek van Cisco. Vorig jaar werd het aantal machine-to-machine-verbindingen nog geschat op 4,9 miljard, terwijl dat in 2020 wereldwijd al zo’n 12,2 miljard zal bedragen. In amper vijf jaar zal de hoeveelheid verbindingen met andere woorden bijna verdrievoudigen.

 

Met zulke cijfers groeit het internet of things sneller dan eender welke andere categorie van geconnecteerde apparaten, zoals smart tv’s, smartphones, pc’s of tablets. Die verhoudingen blijven volgens de voorspelling immers ongeveer gelijk. Over vijf jaar zullen M2M-verbindingen in West-Europa zo’n 58 procent innemen van het totaal aan verbonden apparaten, gevolgd door smart tv’s en smartphones met respectievelijk 14 en 12 procent.