column: Neem je eigen verantwoordelijkheid
- September 15, 2015
- 0
Als geïnteresseerde burger volg ik de ontwikkelingen in de wereld van de automatisering en dan vooral de ontwikkelingen die gerelateerd zijn aan Linux en de maatschappelijke implicaties die deze teweeg brengen. Onlangs zette Apple me aan het denken.
Ik kwam een artikel tegen op Volkskrant Mobile: “Duitse pers hekelt Oettinger na opmerking naaktfoto’s” (http://s.vk.nl/3759609). Hierin wordt de kandidaat eurocommissaris gehekeld vanwege de volgende uitspraak : “Wanneer een beroemdheid zo dom is om een naaktfoto van zichzelf te nemen en die op internet te zetten, dan moet ze niet verwachten dat wij haar gaan beschermen. We kunnen mensen niet allemaal beschermen tegen hun eigen stommiteiten.”
Deze uitspraak heeft natuurlijk betrekking op de recente ophef over het veiligheidslek van de iCloud van Apple. Naar aanleiding van dit bericht ben ik eens op internet gaan uitzoeken hoe nu eigenlijk gegevens door Apple in de iCloud worden bewaard. Is deze data versleuteld en zo ja, waar vindt die versleuteling plaats. Ik kwam er al vrij snel achter dat enkel versleuteling van de gegevensoverdracht plaatsvindt, maar dat de opslag van de data in de iCloud zelf niet is versleuteld. Deze hele kwestie is inhoudelijk natuurlijk wel gerelateerd aan mijn in ‘Write Root’ geplaatste reactie aangaande cloud services. DropBox blijkt het qua versleuteling dan wel beter te doen dan Apple, maar ook daar blijft het een kwestie van vertrouwen, omdat versleuteling niet aan de client-zijde plaatsvindt.
Uit een gevonden thread op de Apple Support Communities (https://discussions.apple.com/thread/3103306?start=0&tstart=0), daterend uit 2011, dus lang voordat de hele ‘naaktfoto’s-kwestie’ opspeelde, blijkt heel duidelijk dat het hele probleem al veel langer bekend was. En dat Apple er dus blijkbaar bewust niets aan doet of er misschien wel niets aan wil doen. Bottomline is dat het mij dan weer verbaasd hoe makkelijk een persoon als Oettinger (weliswaar door Der Spiegel, maar toch), om zijn uitspraak wordt weggezet als iemand die ‘niets van de zaak heeft begrepen’. Het lijkt soms wel of, als het over het gebruik van internet gaat in al zijn aspecten, mensen moeten worden beschermd tegen alles wat hen aan ellende kan overkomen, zonder dat ze daar zelf ook maar enige verantwoording voor zouden hoeven te nemen. Als ik het gebruik van internet vergelijk met het besturen van een auto op het openbare wegennet, dan zou iedereen zonder rijbewijs de weg op mogen. Als het dan vervolgens misgaat, verwacht men van de overheid dat deze ervoor zorgt dat iedereen in een botsauto moet rijden, zodat we er met zijn allen zo min mogelijk van merken. Iedereen die dat vervolgens niet doet, kan daarvoor worden gestraft, vervolgd of wat dan ook. Dat is niets anders dan een gevaarlijke vorm van het paard achter de wagen spannen en dat uit pure onwetendheid of misschien wel onnozelheid.
Misschien moeten we behalve de Windows-gebruikers ook Apple-aanbidders van hun geloof proberen te halen door ze de voordelen van de keuze voor open source en Linux te laten zien. Uiteindelijk is dat nog steeds een bewuste keuze die iedereen op ieder moment kan maken. Gelukkig maar!