Zakelijk en open source community gaan samen
- April 20, 2015
- 0
Peter Ganten – CEO van het Open Source implementatiebedrijf Univention – over de rol die zij spelen binnen onder meer de Samba4-community. De programmeurs van Univention werken dagelijks aan de source code van Debian en Samba4 om hun product Univention Corporate Server (UCS), succesvol te maken. UCS is een Linux-distributie gebaseerd op Debian die onder meer als vervanger dient voor een Active Directory domain controller. In Nederland is AT Computing actief om UCS te ondersteunen en te promoten.
Waarom heeft Univention voor Open Source gekozen?
“Open Source biedt veel voordelen voor onze klanten. Doordat onze software in zijn geheel beschikbaar is als Open Source, heeft iedere klant de mogelijkheid om ieder stukje software van de UCS te verbeteren of te onderhouden naar zijn/haar keuze. Dit resulteert in grotere leveranciersonafhankelijkheid en zorgt voor meer concurrentie op de lange termijn dat ons scherp zal houden om onze kwaliteit en effectiviteit continu te verbeteren en de kosten zo laag mogelijk te houden. Open Source zorgt daarnaast voor transparantie en dit is een belangrijke voorwaarde voor de beveiliging van IT. Ook het opbouwen van een community is een belangrijk punt voor ons geweest toen we in 2005 startten.”
Wat betekent de Open Source filosofie voor jou persoonlijk en de organisatie?
“Zoals je wellicht weet ben ik ook de voorzitter van de Open Source Business Alliance, de grootste Open Source branchevereniging in de Duitssprekende landen, dus ik ben wellicht wat bevooroordeeld. Persoonlijk denk ik dat Open Source een soortgelijke betekenis voor de samenleving heeft gehad als het uitvinden van de drukpers. In vroeger tijden was het geschreven woord slechts toegankelijk voor de elite. Na het uitvinden van de drukpers werden bibliotheken gevuld met de grootste schatten aan kunst en wetenschap die voor iedereen toegankelijk werden. Vandaag de dag zijn computerprogramma’s de belangrijkste kunst- en wetenschapsschatten. Open Source zorgt ervoor dat iedereen deze wetenschap kan gebruiken en verbeteren. Het effect hiervan mag je niet onderschatten. Verder is Open Source ook van groot belang voor het bedrijfsleven: het stimuleert immers innovatie en verlaagt de drempel om een nieuwe markt te betreden.
Het creëren van een product zoals UCS – dat in de basis een besturingssysteem is – was niet mogelijk geweest als we geen gebruik hadden gemaakt verschillende Open Source-componenten die er om vragen om op een nieuwe manier samengevoegd te worden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fantastische wijze waarop er samengewerkt wordt binnen de Open Source-communities. Samen met de techneuten van Red Hat hebben we KVM bugs aangepakt op een mailinglist die beheerd wordt door SuSE. Er zit zo ontzettend veel kennis in die communities dat ik het een voorrecht vind om daar deel van uit te maken. En daar kleven natuurlijk ook veel voordelen aan voor onze partners en klanten. Open Source zijn is voor ons bedrijf dus erg waardevol.”
Ben je tevreden met het ontwikkelproces van Samba4 van het afgelopen jaar?
“Interoperabiliteit met bestaande systemen is een van onze belangrijkste pijlers. Omdat veel van onze klanten gebruik maken van Windows op de client (en dat ook niet willen veranderen) waren we ons er goed van bewust dat we zo snel mogelijk een Active Directory moesten toevoegen aan onze UCS. Daarom zijn we begin 2011 in Samba4 gedoken en gaan samenwerken met communityleden van het Samba-project zodat we Samba4 konden integreren in de UCS. Dat resulteerde er in dat we de eerste versie van Samba4 als optionele component konden presenteren één jaar voordat de officiële release van de software op de planning stond. Dit gaf ons zoveel positieve publiciteit dat early adopters de UCS gingen gebruiken als hun Active Directory domain controller.
We hebben veel kunnen leren van deze klanten en dat gaf ons de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren. Dit jaar raakte het in een stroomversnelling toen Samba4 werd uitgegeven door het Samba-team. Het is nog steeds mogelijk om de oude Samba3 te gebruiken, maar voor het gros van onze klanten en partners is Samba4 nu de standaard geworden. We houden nog steeds rekening met onvolkomenheden, maar dat komt gelukkig steeds minder voor. In de meeste gevallen werkt alles gewoon en gedraagt het zich precies zoals een server van Microsoft. We hechten veel waarde aan de grote features; en natuurlijk de veiligheid die gewoon betrouwbaar moet zijn. Dus ja, we zijn zeer tevreden met waar we nu staan, maar zoals altijd met software liggen er ook nog veel nieuwe mogelijkheden voor ons in het verschiet.”
Hoeveel moeite heeft Samba4 jullie gekost?
“Sinds 2011 hebben vier van onze Open Source-techneuten gewerkt aan Samba4 en de integratie met ons systeem. Daarnaast hebben we verschillende leden uit de community tegen betaling gevraagd om ons daarbij te ondersteunen.”
Zijn er mensen uit de community werkzaam bij Univention?
“Jazeker! We ontvangen graag cv’s van leden uit de community. Sommige community-leden werken voor ons op contractbasis. Dit is vaak een effectieve manier om problemen snel opgelost te krijgen.”
Het is voor een bedrijf soms lastig om populair te blijven in de OSS community, Univention lijkt hierin erg succesvol te blijven. Wat doen jullie om je positie binnen de OSS community te behouden?
“Misschien komt het omdat we niets speciaals proberen te doen om populair te worden binnen de community? We proberen ons te ontwikkelen op een natuurlijke en professionele manier. Zo proberen we om elke aanpassing die we doen in Open Source-software weer te gebruiken in andere projecten zodat het ook daar van toegevoegde waarde is. Onze techneuten krijgen de mogelijkheid om tijdens hun werktijd een aantal uur te spenderen aan Open Source-projecten naar hun eigen keuze. Daarnaast denk ik dat het erg belangrijk is om transparant te zijn over het feit dat het primaire doel van een bedrijf is dat je je medewerkers een werkend bestaan kunt bieden waarbij je ze kunt voorzien in hun levensonderhoud. Maar het primaire doel van veel Open Source-projecten kan heel verschillend zijn. Er zijn voorbeelden van bedrijven die verkondigden de wereld te willen verbeteren met hun Open Source-projecten, terwijl later duidelijk werd dat ze gewoon geld wilden verdienen. Dat kan erg teleurstellend zijn.”
Ben je van mening dat er een verschil is tussen de OSS communities in Duitsland en Nederland?
“Om eerlijk te zijn ken ik de Nederlandse Open Source-communities niet goed genoeg om deze vraag goed te kunnen beantwoorden. Maar in zijn algemeenheid denk ik dat de Open Source-communities meer een internationale aangelegenheid zijn. De landsgrenzen beperken Open Source-ontwikkelingen daarin niet. En naar mijn mening zou het zo ook moeten zijn.”
Wat zijn je verwachtingen van Open Source software in Nederland?
Nederland heeft duidelijk potentie om één van de leidende landen te worden waar Open Source-software wordt ingezet. Er zijn toonaangevende projecten en bedrijven die hun wortels hebben in Nederland, zoals Zarafa, dus het besef dat Open Source bestaat en dat het goed is, is al wel aanwezig. Aan de andere kant denk ik dat er nog steeds veel werk aan de winkel is betreft educatie en wij willen jullie daar graag bij ondersteunen.”
Het gaat heel goed met Univention. Naast jullie bedrijf in Duitsland hebben jullie hebben partners in Zwitserland en Oostenrijk en nu ook Nederland. Hoe belangrijk zijn deze partners voor jullie?
“Nou, Microsoft is er nog steeds en een paar andere kleine spelers (lacht)… Dus samenwerken met partners is erg belangrijk ons. In feite werk je eigenlijk altijd lokaal dus hebben de meeste bedrijven ondersteuning nodig van lokale partners, zoals AT Computing, in diverse aspecten van IT Management. Ons primaire doel is IT zo makkelijk en effectief mogelijk te maken en we doen dit door een geweldig software product te maken. We willen ons dus concentreren op software-ontwikkeling en daarvoor hebben we partners nodig die het uitvoerende werk bij klanten willen doen. Een sterk partnernetwerk is ook een manier om onze organisatie te laten groeien op een manier die bij ons past. Dit gezegd hebbende, realiseren we ons goed dat sommige partners en eindklanten ook onze hulp nodig hebben bij implementaties en om ons product succesvol in de markt te zetten. Die hulp willen we heel graag bieden, maar alleen als partner, nooit als concurrent.”
Auteurs: Maurice Verheesen & Iris van Rijswijck, AT Computing. Met dank aan: Peter Ganten, CEO Univention.