Microsoft heeft in het datacenter nog steeds aan aandeel van rond de 45 procent op servers, maar Linux groeit gestaag en is volgens IDC al geïnstalleerd op 21 procent van alle servers. UNIX heeft nog een kleine 12 procent aandeel. De cijfers variëren overigens afhankelijk van of je kijkt naar omzet, jaarlijkse serververkoopaantallen of de installed base.

 Grote organisaties houden vooral vast aan Microsoft dankzij Active Directory. Hier worden de gebruikersaccounts en rechten in beheerd tot andere backoffice systemen (van Microsoft) en beheersystemen voor desktops en policies worden ermee onderhouden. Het eco-systeem van Windows XP/7/8 en Office met Outlook als frontoffice, dat samenwerkt met het Windows Server in het backoffice (met SharePoint, SQL Server, Exchange en dergelijke) is krachtig maar complex. Microsoft krijgt het de komende jaren niet gemakkelijk, omdat juist Active Directory minder aansluit bij de vele cloudtoepassingen. In de cloud authenticeer je jezelf met OpenLDAP, met één van de social media (Twitter, LinkedIn, FaceBook, Google+, Windows Live e.d.). De strijd om de Single Sign-on oplossing voor de toekomst is nog lang niet gestreden. En misschien komt er wel nooit een eenduidige winnaar uit de bus. Feit is dat Microsoft hier een kleinere rol in speelt dan open source en Linux.

Linux doet het vooral goed in datacenteroplossingen waar dit backoffice eco-systeem niet relevant is, high performance computing (HPC) en uiteraard de vele cloud computing oplossingen. Welke Linux distro’s relevant zijn in de server-/datacentermarkt, wordt meteen duidelijk als we kijken naar de grote hardwarefabrikanten.

Valideer je configuratie

Stel je wilt aan de slag met Linux server in je eigen datacenter. Natuurlijk kun je zelf met zo’n beetje elke distro aan de slag, maar voor een goede betrouwbaarheid en hoge beschikbaarheid is het veel beter te kiezen voor een Linux variant die door de maker van je serverhardware wordt ondersteund of aanbevolen. De reden is dat de specifieke distributie en versie is getest en gevalideerd en dat ofwel de Linux-ontwikkelaar of de serverfabrikant ondersteuning kan geven. Een niet ondersteunde Linux-distributie op serverhardware betekent immers vaak dat je ook geen hardware-ondersteuning krijgt. Afhankelijk van het onderzoek dat je leest, staan HP, IBM en Dell op een plek in de top 3 van serverfabrikanten. Op de daaronder gelegen plekken vinden we Fujitsu, Oracle en Cisco. De gekozen hardware is direct relevant voor te kiezen Linux-variant.

Dell en Linux

Dell partnert met vier Linux-distributies. Red Hat Enterprise Linux is door Dell in de breedte getest op alle servers en wordt ondersteund, ook verkoopt Dell Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) als virtual infrastructure oplossing.  Maar Dell verkoop ook SUSE Linux Enterprise Server (SLES) op servers. Als je in de webshop van Dell servers koopt, kun je naast Windows Server vaak – maar lang niet altijd – kiezen voor de Linux-distributies van SUSE en Red Hat. De twee andere ondersteunde Linux distro’s zijn Canonical Ubuntu Server Edition op de PowerEdge-10de generatie en later en Oracle Linux veelal in combinatie met Oracle VM en de Oracle RDBMS.

IBM en Linux

IBM is erg actief in de Linux-wereld. Veel servers zijn te koop met Red Hat of SUSE Linux en soms met Oracle Enterprise Linux. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Dell is dat IBM de Linux-distributies ook aanbiedt voor servers voorzien van de eigen POWER-processoren, dat een speciale versie te koop is voor op de System z machines met IBM’s z/VM virtualisatie-oplossing (Red Hat en SUSE) en dat het bedrijf een “upgrade”-pad heeft naar de eigen UNIX versie (IBM AIX).

HP en Linux

Ook HP levert Red Hat en SUSE bij de servers, naast Windows. Ubuntu, Oracle Linux en Oracle Solaris zijn eveneens mogelijk. Controleer welke systemen gecertificeerd zijn om zeker te zijn van de juiste drivers en ondersteuning. HP heeft al sinds jaar en dag net als IBM ook een eigen UNIX versie (HP-UX) voor geselecteerde systemen.

Open Linux

Wil je zelf aan de slag met een commerciële Linux versie, op bestaande hardware of op los aangeschafte hardware, dan kun je zowel bij Red Hat als bij SUSE in de webshop licenties aanschaffen. Maar je hoeft natuurlijk geen formeel ondersteunde Linux te kopen. Volgens Gabor Nyers van SUSE wordt “community supported Linux” zoals Open SUSE redelijk vaak ingezet zowel bij bedrijven als bij (semi-)overheden. “Community supported Linux” wordt in eerste instantie in deze vorm een ‘concurrent’ voor enterprise Linux aanbieders zoals SUSE. Op termijn zijn (ten minste een deel) van deze organisaties echter potentiële klanten, dus het bijt elkaar zeker niet. De ontwikkelingen door de community worden in Open SUSE opgenomen en andersom levert SUSE een bijdrage aan Open SUSE. Dit is hetzelfde wat Red Hat doet met Fedora. Red Hat is zelfs één van de grootste ontwikkelaars voor de Linux kernel. Omdat de verwevenheid met de gebruikte hardware erg belangrijk is, werken de Linux ontwikkelaars nauw samen met HP, Dell en IBM maar ook met Intel en AMD. Veel ontwikkelaars, zeker in de community, hebben niet de beschikking over enorme servers. De code moet daar uiteindelijk wel op getest en vrijgegeven worden.

Red Hat biedt verder als toegevoegde waarde add-on’s op Red Hat Enterprise Linux voor bijvoorbeeld high availability, load balancing, SAP-ondersteuning en dergelijke. Wil je hier als organisatie gebruik van maken, dan kies je uiteindelijk toch voor een commerciële Linux. Er bestaan Linux appliances die de instap naar Linux kunnen vereenvoudigen. Dit zijn software appliances – of moeten we ze een distro noemen? – voorgeconfigureerd voor een specifiek doel. Bekend met SUSE Linux zijn onder meer SAP HANA (in-memory DB) en Novell’s Open Enterprise Server voor file- print- en directoryservices. Van Red Hat kennen we onder meer de geavanceerde Storage Software Appliance.

Virtual machines

Omdat Linux veel in de cloud wordt gedraaid – waar de connectie met een Microsoft backoffice niet relevant is – worden veel Linux-servers gevirtualiseerd. De onderliggende hardware is dan qua support veel minder belangrijk geworden. Immers presenteert de virtual machine de virtuele hardware aan het besturingssysteem. Er zijn net zo veel hypervisors te vinden als er relevante Linux-distributies zijn voor het datacenter. Naast de bekende producten als VMware ESX, XenServer of Hyper-V zijn er open source hypervisors als KVM of bijvoorbeeld Xen om uit te kiezen. Je zou verwachten dat KVM/Xen gecombineerd met Linux het meeste gebruikt worden, maar toch vormt VMware het meest gebruikte hypervisor platform. VMware is niet goedkoop en zeker geen open source, dus hoe verklaren we dit? De reden ligt voor een aanzienlijk deel in het feit dat in de afgelopen tien jaren door bedrijven aanzienlijke investeringen in VMware zijn gemaakt. Deze investeringen in onder meer productlicenties en (met name) in intern opgebouwde expertise maken dat er een drempel voor organisaties is om naar alternatieven te kijken en over te stappen.

Partners

Wil je een Linux server inzetten voor meer dan de standaard services (file server, print server, web server en meer) dan zijn er open source of commerciële applicatie noodzakelijk. De Linux- ontwikkelaars sluiten overeenkomsten met ISV’s (Independent Software Vendors), waarna de betreffende partner zijn applicaties kan laten certificeren voor een specifieke Linux-variant. Als koper of gebruiker heb je dan meer zekerheid over het functioneren ervan. Maar er zijn ook andere partnerovereenkomsten voor consultants (solution providers en system integrators) en opleidingsinstituten of cloud providers.

Goede start

Het totale eco-systeem van Linux ontwikkelaar, open source community, hardwarefabrikanten, chipfabrikanten, applicatie-ontwikkelaars en consultants, zorgt ervoor dat de ondersteuning voor Linux in je datacenter net zo eenvoudig – of misschien zelfs wel eenvoudiger – te realiseren is dan de ondersteuning van Windows Server in je datacenter. Het enige wat de complexiteit verhoogt, is integratie met je bestaande Microsoft-applicaties. Heb je die geen, of voor een specifiek inzetgebied niet nodig, dan is dit het moment om Linux in je datacenter uit te bouwen. En dat is weer goed om het totale Linux-marktaandeel op servers van 21 procent weer een beetje te verhogen.

 Links

Dell Linux support – http://linux.dell.com

HP Linux support – http://h71028.www7.hp.com/enterprise/cache/321164-0-0-0-121.html

IBM Linux support – http://www-03.ibm.com/linux

Red Hat partners – http://www.redhat.com/partners

SUSE partners – https://www.partnernetprogram.com/program/suse.html