Geek pages
- March 15, 2022
- 0
AI-camera beschouwt kaal hoofd als voetbal
Door de covid-19-beperkingen konden voetbalfans van de Schotse voetbalclub Inverness Caledonian Thistle de wedstrijden alleen via de tv volgen. De club klopte zich daarom op de borst dat het een nieuw camerasysteem met ‘ball-tracking technology’ had aangeschaft. Dat hypergeavanceerde systeem zou alle voetbalmatches in hun stadium in HD opnemen en automatisch de bal in beeld houden. Tot het systeem een hoogst onverwachte uitdaging tegenkwam: een grensrechter met kaal hoofd, dat wel heel erg leek op een voetbal. De hele match schakelde de camera over tussen de voetbal en het kale hoofd, en de supporters waren er niet over te spreken, omdat ze daardoor de goal van hun team misten. Sommigen riepen de club zelfs op om de grensrechter snel een toupet of hoed op te laten zetten…
DIY CM4 carrier board
Iemand die zich Prof. Fartsparkle noemt, heeft zelf een carrier board voor de Raspberry Pi Compute Module 4 gebouwd, inclusief USB-c voor voeding, HDMI, USB-a en micro-SD. Hij deed het om te laten zien dat je ook met weinig middelen een best goed werkend moederbord kunt bouwen, zelfs als je maar een printplaat van één laag maakt en met HDMI-signalen op hoge snelheid werkt. “Laat je niet intimideren, ook jij kunt dit”, was zijn boodschap op Twitter. Hij toonde er ook een foto met de desktop van Raspberry Pi OS dat op zijn bordje draaide. In totaal zijn er maar tien componenten nodig voor zijn bordje, maar uiteraard zijn er heel wat veiligheidsmaatregelen weggelaten en zul je hier geen FCC-certificatie voor krijgen…
Klok met één scherm per cijfer
Jim Jakubcin wilde een klok bouwen met een groot scherm dat aan de andere kant van de kamer nog zichtbaar was, en hij wilde dat zo goedkoop en eenvoudig mogelijk doen. Zijn oplossing? Hij gaf elk cijfer in zijn klok weer op een afzonderlijk schermpje: een 16×2-lcd aangestuurd door een Hitachi HD44780-controller. Uiteindelijk maakte hij zo een superscherm van 2 rijen van 8 kolommen van deze lcd-schermpjes om niet alleen het tijdstip, maar ook de datum te tonen. Dit alles werd aangestuurd door een Arduino en een real-time klok. Hij bouwde het nog in een mooi houten frame in. Wie hierop wil voortbouwen: de schakeling van Jim ondersteunt maximaal 64 van deze lcd-schermpjes. Bovendien is de Hitachi HD44780-controller nogal traag, waardoor het verversen van het hele superscherm al gauw een volle seconde duurt…
Data uit RAM via wifi uit te lezen
De onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Israël zijn geen onbekenden van de lezers van de Geek Pages. Keer op keer komen ze in het nieuws met ongelooflijke side-channel attacks die niet zouden misstaan in een Bond-film. Deze keer weer: ze hebben een techniek ontwikkeld om draadloos data uit RAM-chips uit te lezen op een andere computer in de buurt, en dat terwijl de eerste computer airgapped is zonder wifi. De techniek heet AIR-FI en is het werk van Mordechai Guri, hoofd R&D van de universiteit. Het principe is eenvoudig: je plant malware in het airgapped systeem die via perfect getimede lees- en schrijfbewerkingen de elektrische stroom in de RAM-chips op zo’n manier manipuleert dat ze elektromagnetische straling uitzenden op een frequentie van 2,4 GHz, wat binnen het spectrum van wifi ligt. Mordechai slaagde er zo in om op enkele meters afstand data naar buiten te lekken. De snelheid? Tot honderd bytes per seconde.
Schouderbewegingen verraden wat je typt
Onderzoekers van de University of Texas zijn erin geslaagd om tijdens een videoconferentie in Zoom uit te vinden wat deelnemers tegelijk in privé-chats aan het typen waren. Hoe deden ze dat? Door de bewegingen van hun schouders en armen te analyseren en daaruit de acties van hun vingers op het toetsenbord te extrapoleren. In een gecontroleerde omgeving met specifieke stoelen, toetsenborden en webcam bereikte het systeem een nauwkeurigheid van 75%. In ongecontroleerde omgevingen daalde dat sterk waardoor maar één op de vijf woorden correct werden geïdentificeerd. Er is dus nog werk aan de winkel. Maar de onderzoekers suggereerden al om in een videoconferentie je bovenlichaam te ‘blurren’. Lang haar zou ook werken om het zicht op de schouders te belemmeren. Dat kan geen probleem zijn nu de kappers verplicht gesloten zijn!
Nog enkele jaren geen schrikkelseconden
De IERS (International Earth Rotation and Reference System Service) publiceert elke zes maanden of er een schrikkelseconde bijkomt om het verschil tussen onze tijd en de zonnetijd te compenseren. Momenteel roteert de aarde sneller dan enkele decennia geleden, waardoor we minder schrikkelseconden krijgen. Het is al van 1961 geleden dat het verschil zo klein was. Dat betekent dat de kans klein is dat we in de volgende jaren nog een schrikkelseconde moeten toevoegen. Het grootste gat tussen twee schrikkelseconden was tot nu toe de periode van 1999 tot 2006, en momenteel hebben we ook al vier jaar geen schrikkelseconden meer gehad, dus het ziet ernaar uit dat we het vorige record gaan verbreken. Dat heeft ook voor ons computernerds zijn gevolgen. Minder schrikkelseconden betekent dat we bugs in code die met tijd omgaat minder snel zullen opmerken…
Bericht Zodiac Killer na 51 jaar ontcijferd
De Zodiac Killer was een seriemoordenaar die tussen 1969 en 1978 brieven stuurde naar enkele Amerikaanse kranten, waarvan sommige gecodeerd. Een Amerikaan, Belg en Australiër zijn er nu na 51 jaar in geslaagd om een van zijn codes te ontcijferen die hij in november 1969 naar de San Francisco Chronicle stuurde. In het raadselachtige bericht staat “Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met me proberen te vangen… Ik ben niet bang voor de gaskamer omdat die me heel snel naar de hemel zal brengen omdat ik nu genoeg slaven heb die voor mij werken…” en nog wat. Helaas leverde de ontcijfering geen nieuwe informatie op om de moordenaar te ontmaskeren, maar hij heeft nog twee andere berichten gestuurd die nog niet ontcijferd zijn. Op zoek naar een uitdaging?
(Bron: San Francisco Police)
3D-geprinte behuizing voor 18 Raspberry Pi’s
Ivan Kuleshov heeft een rackmountable serverbehuizing voor Raspberry Pi’s ontworpen die hij heeft ge-3D-print. Zijn Raspberry Pi Server Mark III bestaat in versies voor 14 en 18 Raspberry Pi’s. Ivan werkt als systems engineer bij JetBrains, en daar gebruikt men een cluster van 36 Raspberry Pi’s in zijn behuizing voor continuous integration (CI) van softwarebuilds. Het enige wat je voor gebruik van de behuizing niet 3d-print, zijn ventilatoren en wat schroeven en moeren. Op een dag of 3-4 zou je de hele behuizing moeten kunnen 3D-printen.