In het kader van het thema hardware van de afgelopen Linux Magazine is dit artikel een workshop met een apparaatje dat HDMI-beelden omzet naar USB. Na een korte beschrijving van de specificaties van het apparaat ga je aan de slag met toepassingsmogelijkheden onder Linux met OBS studio.

André Fondse

Voor de artikelen die ik voor Linux Magazine schrijf, lukt het me meestal om nette schermafdrukken te maken door de software onder VirtualBox te draaien. Een enkele keer loopt iets niet onder VirtualBox (bijvoorbeeld Lakka) en moet ik me behelpen met het maken van foto’s van het beeldscherm. Op Ebay zag ik een tijdje geleden een HDMI Video Capture kaart voor ongeveer €14 om dit probleem te omzeilen. Met deze kaart kun je tot full HD beelden capturen. In de productbeschrijving stond dat het apparaatje ook met Linux werkt en ik heb daarom de gok gewaagd door het product te bestellen. De link naar de website van de fabrikant met alle (technische) informatie kun je hier vinden.

Het apparaatje wordt meteen door Linux Mint herkend

Binnen een paar weken na de bestelling kwam het apparaat binnen. De eerste test was om te kijken of het apparaatje door middel van het dmesg commando daadwerkelijk herkend werd en dat bleek onder Linux Mint meteen het geval te zijn (zie bovenstaande afbeelding). In de zeer korte handleiding staat vermeld dat het apparaatje werkt met onder andere OBS Studio en Potplayer studio werkt. Van deze software is OBS studio open source, Nederlandstalig en loopt onder Linux. Tijd voor om nader kennis te maken met deze software!

Gebruikersinterface OBS Studio

OBS Studio – Installatie en configuratie

OBS Studio installeer je eenvoudig via programmabeheer van Linux Mint. Ik heb hiervoor Linux Mint Cinamon19.3 gebruikt. De eerste keer kom je in een configuratie assistent waarbij de vraag gesteld wordt of je OBS studio met name wilt gebruiken voor streamen of voor het opslaan van de beelden. Vervolgens vraagt OBS studio welke video-instellingen je wilt gebruiken. Ik heb de voorgestelde waarden laten staan en op de knop ‘Volgende’ geklikt. OBS Studio gaat nu een aantal testen doen om de optimale configuratie vast te stellen. De voorgestelde waarden heb ik overgenomen door op de knop ‘Instellingen toepassen’ te klikken. Hierboven is de gebruikersinterface van OBS studio weergegeven. De video capture card moet nog toegevoegd worden aan OBS studio. Dit doe je bijvoorbeeld door aan de linker onderkant van het scherm onder ‘Bronnen’ op de + te klikken. Je kunt kiezen uit verschillende bronnen. De video capture kaart stond bij mij onder de naam ‘Video-capture apparaat (V4L2)’ in de lijst met bronnen. Nadat je dit apparaatje geselecteerd hebt, is het mogelijk allerlei eigenschappen van het apparaat aan te passen. Ik heb alle standaard voorgestelde waarden laten staan en meteen op de ΅OK’ knop geklikt. De eigenschappen zijn altijd achteraf nog aan te passen door bij bronnen (onderaan scherm) de video capture kaart te selecteren en daarna op het tandwieltje te klikken. Als je al een apparaat door middel van een HDMI-kabel hebt aangesloten op de HDMI video capture card, zie je op het scherm van OBS Studio vanzelf de beelden van dit apparaat.

OBS studio na selecteren HDMI video capture kaart


Streamen

Als gevolg van de beperkingen die we hebben door het coronavirus wordt er veel meer gestreamd dan voorheen. Met de combinatie HDMI Video Capture kaart en OBS studio is het mogelijk om tegen geringe kosten ook zelf te gaan streamen. Een fotocamera met een HDMI-aansluiting biedt al heel wat meer mogelijkheden om van een evenement dat anders ter plekke zou plaatsvinden met een betere kwaliteit te streamen dan een webcam. Als eerste stel je in OBS studio in via welke streamdienst je de stream openbaar wilt gaan maken. Dit doe je door rechtsonder in het scherm van OBS studio onder controls op de knop ‘Instellingen’ te klikken. Klik vervolgens aan de linker kant van het scherm op ‘Stream’. Bovenin het scherm kun je kiezen uit de verschillende aanbieders van streamingdiensten. Kies de dienst waarvan je wilt gebruik maken en klik daarna op de knop ‘Haal streamsleutel op’. Je komt dan op de webpagina van de aanbieder van de streamingdienst en via deze webpagina is het mogelijk de sleutel te kopiëren.

Omdat het met YouTube 24 uur duurt voordat je kunt gaan streamen, heb ik ten behoeve van deze workshop een streamkanaal aangemaakt bij Twitch. Nadat je in OBS studio op de knop ‘Haal streamsleutel op’ geklikt hebt, kom je op de website van Twitch uit waar je een Twitch-account kunt aanmaken. Nadat je een Twitch-account aangemaakt hebt log je in met dit account en klik aan de linkerkant van het scherm op kanaal. In het middendeel van het scherm staat onder ‘Streamcode en voorkeuren’ als eerste regel primaire streamcode. Druk in deze regel op de knop ‘Kopiëren’. Plak deze sleutel vervolgens in OBS studio en je bent klaar om te gaan streamen. Dit gaat eenvoudig door rechtsonder in het scherm van OBS studio onder controls op de knop ‘Stream starten’ te klikken. Ga nu naar de website toe waar de stream naartoe gestuurd wordt en bekijk het resultaat. Zie het voorbeeld hieronder. Als je naar de beheerinterface van je videokanaal in Twitch gaat (kies aan de linkerkant van deze interface voor ‘Streammanager’), is het ook mogelijk om met de kijkers te chatten.

Voorbeeld live stream met OBS studio


Opnemen films      

Standaard slaat OBS Studio deze opname op in je home directory. Dit kun je aanpassen door aan de rechter onderkant van OBS studio onder controls op ‘Instellingen’ te klikken. Klik vervolgens aan de linkerkant op ‘Uitvoer’. Een video neem je eenvoudig op door rechtsonder onder controls op ‘Opname starten’ te klikken. De naam van de knop verandert in ‘Opname stoppen’ en de werking spreekt voor zich. Ook is het mogelijk de opname te pauzeren door op het pauze teken rechts naast ‘Opname stoppen’ te klikken. Als je vanuit de bestandsbeheerder van Linux Mint naar de opgeslagen video’s gaat, kun je ze meteen bekijken door op het opgenomen bestand te dubbelklikken. Standaard staat OBS studio de video’s in het mkv formaat op. Dit is onder ‘Instellingen’ te wijzigen in bijvoorbeeld mp4.


Tot slot

In deze workshop heb je kennis gemaakt met de combinatie van de HDMI Video Capture kaart en OBS studio. De mogelijkheden van deze combinatie zijn veel groter dan ik op deze 2 bladzijden kon vermelden. Ik hoop dat je de voorbeelden uit deze workshop kunt gebruiken voor je eigen toepassingsgebieden. Daarnaast zou het leuk zijn als geïnspireerd bent om andere gebruikerstoepassingen voor deze combinatie te gaan onderzoeken. Veel succes ermee!