Zo kies je de juiste Linux-distributie
- June 30, 2014
- 0
Honderden verschillende Linux-distributies kunnen het de IT-professional knap lastig maken om het juiste open-source pakket te kiezen. Wij schieten te hulp.
Zelfs de meest doorgewinterde Linux-professionals kunnen de veranderingen in de letterlijk honderden verschillende Linux-distributies niet bijhouden. Niemand kan dat. Toch hebben de meeste open-source zeloten een duidelijke voorkeur en werken zij al jaren met één of meerdere distro’s. In dit artikel proberen we jou aan het meest geschikte pakket te koppelen.
Voordat we de verschillende opties bespreken, is het noodzakelijk een aantal fabels rond Linux te ontkrachten. Allereerst is het gebruik van Linux niet ingewikkeld. Je hebt geen cryptische shellcommando’s nodig om taken uit te voeren en programmeerkennis is zeker geen pre. Iedereen kan het gebruiken.
Er zijn talloze applicaties en games die prima op Linux werken. OK, Windows-applicaties doen het meestal niet, al kun je tegenwoordig met Wine en Crossover een heel eind komen.
Toch zul je merken dat je de meeste Windows-programmatuur helemaal niet nodig hebt. Linux biedt vele gratis applicaties die soms even goed zijn als de propriëtaire software waarmee je nu nog werkt. Hiertoe behoren onder meer LibreOffice en OpenOffice als vervangers van Microsoft Office; Evolution als vervanger van Outlook en GnuCash als alternatief voor Quickbooks.
En ja, ook wat betreft games kun je met Linux uit de voeten. Er zijn een aantal native games beschikbaar voor open-source besturingssystemen en je vind een aantal titels via Steam. Veel populaire Windows-spellen, zoals Guild Wars en World of Warcraft, zijn speelbaar op Linux dankzij tools als het eerder genoemde Wine en Crossover.
Laten we eens kijken naar de verschillende Linux-opties op basis van een aantal gebruiksscenario’s:
“Ik wil gewoon ongestoord met het web en internetzaken bezig zijn”
Veel mensen gebruiken enkel nog het web. Ze schrijven documenten met Google Docs, gebruiken Mint voor persoonlijke financiën en Gmail voor e-mail. Als dit aansluit bij jouw computergebruik, dan is Google’s Chrome OS prima geschikt.
Hoewel iedereen het vergeten lijkt te zijn, is het Chrome OS – het besturingssysteem van de populaire Chromebook laptop – gebaseerd op Gentoo Linux. Maar dat niemand dit lijkt te weten is niet zo gek, aangezien het de bedoeling is van Chrome OS dat het besturingssysteem zoveel mogelijk onzichtbaar blijft.
Hoewel je een shellinterface binnen Chrome OS kunt openen als je dat werkelijk wilt, heb je die in de praktijk nooit nodig. Chrome OS gebruikt de Chrome webbrowser om instellingen te wijzigen. En iedereen kan tegenwoordig prima overweg met een webbrowser, toch?
bron: webwereld